Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă pentru 30 de zile

Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă pentru 30 de zile. „Oricât de greu ar fi să ne adaptăm, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi nouă”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă pentru 30 de zile

 

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă pentru 30 de zile. „Oricât de greu ar fi să ne adaptăm, aceasta este singura cale prin care salvăm vieţile celor dragi nouă”, a declarat Klaus Iohannis.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

 • Ne aflăm într-o situaţie cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri şi înţelegem că severitatea lor este pe măsură gravităţii perioadei pe care o traversăm. Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepţionale care au dovedit că au efecte pozitive în ţările grav afectate.

 • Pe perioada starii de urgenta se pot plafona preturile la aparatura, alimentte, preturi la utilităţi în limita pretului în ultimele 3 luni
  Angajatorii vor fi sprijjiniti prin derogati de la regllementari in vigoare, angajatorii vor beneficia de protectie socială.

 • Printre măsurile luate:

 1. Şcolile vor fi închhise pentru protejarea copiilor, elevilor şi studenţilor. Activitatea din învăţământul universitar şi preuniversitar se suspendă

 2. Pe perioada stării de urgenţă, dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la elementele de strictă necesitate, la gaze, alimentare cu apă, carburanţi, în limita preţului din ultimele 3 luni dinaintea declarării stării de urgenţă.
 3. Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi a implicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul CNSAS.
 4. Angajatorii şi angajaţii afectaţi de COVID-19 vor fi sprijiniţi prin derogări la măsurile în vigoare. Angajaţii vor beneficia de protecţie socială.
 5. Pe perioada stării de urgenţă, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor nu se aplică MApN, angajaţilor din penitenciare, personalul din instituţiile de sănătate publică. Aceştia au dreptul la o majorare a cuantumului salariului, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute în acea lege.
 6. Preşedintele a dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare sau în cele de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta posturile.