Jurnalist ucis într-un atentat cu bombă în Afganistan

Un cunoscut jurnalist afgan, Yama Siawush, a fost ucis sâmbătă la Kabul într-un atentat cu bombă, care a făcut alte două victime, transmite dpa, potrivit Agerpres. Atentatul a declanşat reacţii de revoltă pe reţelele sociale afgane.

Jurnalist ucis într-un atentat cu bombă în Afganistan

Moartea lui Yama Siawush a fost provocată de o bombă magnetică atașată de vehiculul în care se aflau jurnalistul și alți doi bărbați, care a explodat într-un district din capitala afgană, conform purtătorului de cuvânt al poliţiei din Kabul, Ferdaws Farmarz.

Postul local de televiziune TOLO News, pentru care a lucrat jurnalistul, a confirmat decesul acestuia, citând membri ai familiei.

Moartea lui Siawus a declanşat reacţii de revoltă pe reţelele sociale afgane, mulţi activişti şi jurnalişti condamnând atentatul.

Cine a fost Yama Siawush

În cariera sa, Siawush a prezentat buletine de ştiri şi a moderat emisiuni politice precum 'Fara Khabar' ('Dincolo de ştiri)' la TOLOnews. El era cunoscut pentru întrebările dure puse invitaţilor şi pentru criticarea corupţiei şi altor nereguli ale guvernului.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată.

Afganistanul este una din ţările cele mai periculoase pentru jurnalişti. Potrivit unei organizaţii de sprijin al media locale (NAI), cel puţin zece jurnalişti şi alţi angajaţi media au fost ucişi în 2019.

Cel mai negru an din acest punct de vedere a fost 2018, când 20 de reporteri şi alţi angajaţi de presă au fost ucişi în diferite incidente violente în Afganistan.