Irish Coffee - Care este originea băuturii și scopul pentru care a fost creată

Irish Coffee este una dintre cele mai cunoscute cocktailuri de cafea, pe plan international. Pentru prepararea lui ai nevoie de cafea, whiskey, zahăr brun şi frişcă. Dar cum a apărut această băutură?

Urmărește-ne peGoogle news
Irish Coffee - Care este originea băuturii și scopul pentru care a fost creată

Variante de amestec de tărie (whiskey sau coniac) cu cafea întâlnim înca înainte de anul 1900 în diverse părți ale Europei și nu numai. Pe la jumatatea secolului al XIX-lea două cafenele celebre din Viena  Pharisäer și Fiaker serveau cocktailuri de băutură cu cafea și cu frișcă deasupra. De asemenea și în Franța aceleiași perioade întâlnim această combinație pe care clienții o numesc „gloria”.

Așadar conceptul general exista deja la apariția Irish Coffee. Există mai multe versiuni despre cum a apărut băutura aceasta, dar cea mai cunoscută este cea legată de aeroporutul de hidroavioane Foynes. Prin anii 1942-1943, era principalul aeroport pentru hidroavioane, cu precădere cele cu pasageri din SUA. Aici veneau vedete de la Hollywood, însă și importante personalități politice.

Pentru a deservi nevoile acestor pasageri, a fost deschis un restaurant. Joe Sheridan, șeful bucătar al acestui local s-a gândit să creeze o băutura care să-i încălzească clienții, mai ales în perioada rece, când umiditatea excesivă devenea insuportabilă. El a adăugat whiskey în cafeaua pe care o servea. Astfel a apărut Irish Coffee. Povestea spune ca atunci când un client american a băut pentru prima oara acest preparat a întrebat: “E cafea Braziliană?”. Răspunsul lui Joe a fost: “Nu, este Irish Coffee”.

Pe plan international succesul se datorează scriitorului Stanton Delaplane. Revenind în SUA a încercat să reproducă preparatul împreună cu prietenul sau Jack Koeppler, proprietarul Buena Vista. Neavând un succes prea mare, i-au făcut lui Joe o oferta de a lucra în SUA, pe care acesta a acceptat-o.

Odată cu popularizarea acestui preparat, au apărut o mulțime de versiuni. Reteța originală este destul de simplă și oricine o poate realiza.

Ingrediente:

·       2 căni de cafea

·       25 ml de Irish whiskey

·       1 linguriţă zahăr brun

·       frişcă
Scunfundă un pahat cu picior în apă fierbinte şi ţine-l câteva secunde. Şterge-l de apă şi apoi adaugă o linguriţă de zahăr. Amestecă bine, până când zahărul se topeşte. Adaugă 25 de ml de whiskey. Adaugă cafeaua fierbinte în pahar, turnand cu atenţie, până când rămân două degete până la buza paharului. La final, adaugă frişca peste cafea. Trebuie să rămână ca un stras gros, alb, deasupra cafelei.

 Opţional, se presară scorţişoară sau nucşoară măcinată.