Guvernul propune ca persoanele duse la secția de poliție pentru verificări să fie eliberate în opt ore, maximum 12 ore

Printr-un proiect de lege adoptat în ședința de joi a Guvernului, autoritățile vor să introducă în actuala legislație o durată maximă pentru verificarea celor duși la secție de polițiști.

Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul propune ca persoanele duse la secția de poliție pentru verificări să fie eliberate în opt ore, maximum 12 ore

Mai exact, cei duși la secția de poliție pentru verificări nu vor putea fi ținuți acolo mai mult de opt ore sau, în cazuri deosebite, mai mult de 12 ore. În momentul de față, legislația prevede că verificările încep “de îndată” ce o persoană a ajuns la secție, dar nu stabilește și un termen-limită pentru acest demers.

În prezent, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române stabilește că, atunci când există motive pentru a duce o persoană la secția de poliție, de exemplu, pentru verificari suplimentare, polițiștii trebuie să înceapă verificările și să ia măsurile legale, dacă acestea se impun, “de îndată” ce ajung acolo. Adică nu pot ține o persoană pe holurile secției de poliție și să amâne, pe perioade lungi, începerea verificărilor.

Acum, prin proiectul de lege ce merge acum la Parlament pentru dezbatere și vot, este vizată introducerea unei durate maxime pentru efectuarea acestor verificări sau pentru aplicarea unor măsuri legale. Concret, verificările nu vor putea depăși “un termen de 8 ore de la momentul inițierii deplasării”, după cum scrie în proiect.

Totuși, în situația în care identitatea unei persoane nu va putea fi stabilită în termenul de opt ore, acesta se va prelungi “cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși un termen de 12 ore de la momentul inițierii deplasării”.

Astfel, după ce acest proiect va ajunge să se aplice, polițiștii vor trebui să înceapă verificările asupra celui dus la secție imediat și să le încheie, de principiu, în cel mult opt ore. Bineînțeles, în situații excepționale, perioada în care se pot face verificări se prelungește, așa cum ziceam mai sus, până la 12 ore.

Apoi, polițiștii vor trebui să permită celui dus la secție pentru verificări să plece de acolo imediat după:

  • finalizarea activităților, chiar dacă termenul de opt ore (sau cel excepțional de 12 ore, în funcție de situație) n-a expirat;
  • expirarea termenului de opt ore, dacă i s-a stabilit identitatea;
  • expirarea termenului special de 12 ore, chiar dacă nu i s-a stabilit identitatea.

În concluzie, o persoană dusă la secție de polițiști nu va putea sta acolo pentru verificări mai mult de 12 ore sub nicio formă.

Potrivit legislației actuale, așa cum a fost modificată, la începutul lui 2020, de Legea nr. 192/2019, polițiștii pot duce o persoană la secție atunci când:

  • nu se poate stabili identitatea ei sau când există suspiciuni că identitatea declarată nu e cea adevărată ori că documentele ar putea fi false;
  • din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor sau bunurilor aflate asupra sa, creează motive pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
  • prin acțiunile sale pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, ori ordinea publică;
  • luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

AvocatNet.ro