Familia unui muncitor român mort în Italia la locul de muncă a fost despăgubită după 8 ani

Vasile Grădinaru avea 43 de ani în anul 2012 când a murit pe un șantier din localitatea Montereale, provincia L’Aquila, lăsând în urma lui soția și cei trei copii ai lor sfâșiați de durere. La distanță de 8 ani de la tragicul eveniment, justiția italiană și-a spus cuvântul și a decis să-i condamne pe cei responsabili de decesul românului nostru și să despăgubească familia cu o sumă considerabilă de bani.

Familia unui muncitor român mort în Italia la locul de muncă a fost despăgubită după 8 ani

Potrivit ziarului regional Il Capoluogo d’Abruzzo, Vasile lucra pe un șantier în care se efectuau lucrări de reconstrucție după cutremurele care au avut loc în perioada 2008-2012 în acea zonă. Conaționalul nostru fusese grav accidentat în anul 2012 de cupa unui excavator care era încărcată cu ciment. În ciuda faptului că o ambulanță a intervenit în scurt timp, nu s-a mai putut face nimic pentru a-i fi salvată viața.

În urma anchetei conduse pentru stabilirea responsabililor pentru decesul său, trei persoane au fost trimise în judecată: patronul firmei la care lucra, șoferul excavatorului, care era responsabil totodată și cu siguranța la locul de muncă și topograful firmei. Procesul împotriva celor trei italieni a fost lung, a durat opt ani, asta și din cauză că judecătorul desemnat inițial în acest caz, Giuseppe Grieco, a ieșit la pensie, iar procesul a fost reluat astfel de la zero cu următorul judecător, scrie sursa citată.

Zilele trecute a sosit însă și sentința în acest proces, iar patronul firmei a fost condamnat la 1 an și 6 luni, în timp ce șoferul excavatorului și topograful au primit 1 an și 4 luni. Tribunalul a decis ca pedepsele să fie cu suspendare, dar a stabilit o despăgubire de 120.000 de euro pentru familia muncitorului român decedat.

Familia victimei a fost asistată la proces de avocații Lucra Bruno și Angelo Colagrande, în timp ce acuzații au fost apărați de avocații Roberto Madama, Amedeo Ciuffetelli și Davide Calderoni.