Erdogan: Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va rămâne deschisă tuturor!

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, vineri, că primele rugăciuni colective musulmane vor avea loc pe 24 iulie la Sfânta Sofia, adăugând că edificiul va rămâne deschis vizitatorilor de toate confesiunile, conform AFP. Patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, a avertizat luna trecută că transformarea bazilicii Sfânta Sofia în moschee ar putea "întoarce milioane de creştini din lume împotriva islamului".

Erdogan: Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul va rămâne deschisă tuturor!

"Vom îndeplini împreună rugăciunile vineri, la Sfânta Sofia, pe 24 iulie, şi o vom deschide cultului (musulman)", a declarat Erdogan într-un discurs, subliniind că fosta bazilică, importnat loc pentru turişti în Istanbul, "va rămâne deschis tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi nemusulmani".

Consiliul de stat din Turcia a anulat o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia de la Istanbul statutul de muzeu, deschizând calea spre transformarea catedralei în moschee.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Ea a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanităţii".

Construită în secolul al VI-lea drept catedrală, Hagia Sophia este cel mai mare exemplu de arhitectură creștină bizantină din lume. Edificiul a fost o sursă de rivalitate creștin-musulmană.

Hagia Sophia face parte patrimoniul mondial al UNESCO, și a fost, între 1453 și 1943, folosită pe post de moschee.

Țări precum Rusia, SUA, Franța sau Grecia au transmis avertizări regimului de la Ankara legat de eventuala modificare a statului bisericii Sfânta Sofia.