Efectele benefice ale consumului de prune

Urmărește-ne peGoogle news
Efectele benefice ale consumului de prune

Prunele fac parte din aceeași familie cu piersicile și cireșele.

Sunt consumate ca atare, sub formă de gem sau compot, sau în diferite deserturi. Sunt cultivate în întreaga lume, însă cele mai cunoscute soiuri sunt cel japonez și cel european. Se estimează că prunele europene (Prunus domestica) ar fi apărut în urmă cu circa 2.000 de ani în Munții Caucaz sau în Marea Caspică, iar cele japoneze ar fi fost domesticite în China în urmă cu mii de ani.

Deși au o istorie atât de lungă, cercetătorii au început să investigheze proprietățile și beneficiile lor abia în ultimele decenii. Interesul crescut al oamenilor de știință în ceea ce privește efectelor lor asupra organismului se datorează în principal conținutului de antioxidanți.

Cercetătorii indieni susțin că prunele sunt o sursă importantă de compuși care pot influența sănătatea noastră. Conțin acizi fenolici, antocianini, flavanoli, carotenoide, acizi organici (acid citric, acid malic), precum și fibre, taninuri, enzime, minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu) și vitamine (A, B, C și K).

În medicina indiană tradițională, aceste fructe sunt o componentă a mai multor preparate medicinale naturale, utilizate în leucoree, menstruații neregulate sau pierderea sarcinii.

Consumul de prune poate ajuta la prevenirea bolilor cardiace și a cancerului oral și pulmonar, la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a tensiunii arteriale crescute, la prevenirea bolii Alzheimer și a degenerescenței maculare.

Totodată, prunele sunt asociate cu îmbunătățirea capacității de memorare, reglarea sistemului digestiv și creșterea/menținerea densității oaselor.

Cercetătorii de la Școala de Medicină din cadrul Universității din Wollongong, Australia, au revizuit recent efectele benefice ale consumului de prune. Recenzia a fost realizată pe studii in vitro, pe animale și pe studii clinice, și a arătat că aceste fructe au efecte antioxidante și antialergice.

De asemenea, prunele se remarcă prin activitatea lor antiinflamatoare. Consumul lor a fost asociat cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a sănătății oaselor și a factorilor de risc cardiovascular.

Cele mai multe studii clinice pe oameni au folosit prune uscate, de aceea este greu de stabilit dacă aceste efecte se aplică și la prunele proaspete. Recenzia lor a fost publicată în anul 2016 în jurnalul Phytoterapy Research.

Prunele pot fi servite ca atare, la desert, sau pot fi incorporate în numeroase deserturi și preparate. Dacă sunt adăugate în iaurt, plăcinte, înghețate, tarte, dau acestor preparate o savoare deosebită și asigurând totodată un aport suplimentar de nutrienți.