Directorul programului nuclear iranian a fost asasinat în apropiere de Teheran - Iranul amenință cu riposta

Directorul programului nuclear din Iran a fost asasinat langa Teheran. Mohsen Fakhrizadeh a fost vizat de un atac armat la periferia Teheranului. Administratia de la Teheran considera atacul "un act de lasitate" si ameninta ca va riposta.

Directorul programului nuclear iranian a fost asasinat în apropiere de Teheran - Iranul amenință cu riposta

Atacul a avut loc vineri, in localitatea Absard, situata la periferia Teheranului, conform agentiei Fars. Martorii au auzit focuri de arma si explozii, care ar fi vizat vehiculul in care se afla Mohsen Fakhrizadeh.

"Elemente teroriste au atacat masina lui Mohsen Fakhrizadeh, directorul Centrului militar de Cercetare si Inovare. Mohsen Fakhrizadeh a fost ranit grav si a fost transportat la spital. Din nefericire, echipa medicala nu a reusit sa il resusciteze. Acest om de stiinta si manager a devenit martir", a anunta Ministerul iranian al Apararii, citat de agentia IRNA.

Iranul considera asasinatul "un act de lasitate" si ameninta ca va riposta. "Vom lovi ca fulgerul asupra asasinilor acestui martir si ii vom face sa regrete actiunea", a declarat, potrivit agentiei Reuters, Hossein Dehghan, consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian.

"Teroristii l-au asasinat pe un eminent om de stiinta iranian. Acest act de lasitate, care prezinta indicii serioase privind rolul Israelului, arata disperarea pentru acte beligerate a autorilor. Comunitatea internationala trebuie sa puna capat rusinoaselor standarde duble si sa condamne acest act specific terorismului de stat", a transmis Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizica si ofiter in cadrul Gardienilor Revolutiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit "Amad" ("Speranta"). Serviciile secrete din Israel si din Statele Unite suspecteaza ca Iranul incearca sa fabrice arme nucleare. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), programul "Amad" s-a incheiat la inceputul anilor 2000.

In 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara ca Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian. "Sa retineti acest nume: Fakhrizadeh", a afirmat Netanyahu.

Potrivit unor surse citate de postul public de televiziune din Iran, Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis in atacul produs vineri dimineata.