Criză în Franța - Serviciile de urgență au funcționat cu dificultate din cauza unei avarii a unui operator de telecomunicații

O pană a numerelor de urgență a produs o mică criză în Franța, după ce o avarie a operatorului de telecomunicații Orange a dus la perturbarea serviciilor de urgență în toată țara, timp de șase ore, relatează France Presse.

Urmărește-ne peGoogle news
Criză în Franța - Serviciile de urgență  au funcționat cu dificultate din cauza unei avarii a unui operator de telecomunicații

Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a calificat drept „disfuncţionalităţi grave şi inacceptabile” pana produsă la operatorul de telecomunicaţii Orange.  

O persoană având o „boală cardiovasculară” ar fi murit în Morbihan (în vestul Franței) din cauză că „nu a putut ajunge la serviciile de urgenţă la timp” în cursul incidentului, a declarat joi Gerald Darmanin.

„Alte două accidente cardiovasculare” de asemenea au avut loc, a adăugat Darmanin, „dar nu pot spune dacă timpul (înainte de sosirea ajutorului) a fost deosebit de lung şi dacă este imputabil acestui număr de urgenţă”.

„Cert este că oamenii au mărturisit că au încercat să sune de mai multe ori şi că nu au reuşit să ajungă la operatori imediat”, a mai spus acesta.

O pană la echipamentele responsabile de direcţionarea apelurilor a împiedicat masiv accesul la numerele de urgenţă (15/17/18/112) şi la liniile fixe miercuri între 18.00 şi miezul nopţii, iar numeroase servicii de urgenţă au fost greu accesibile în toată Franţa. Este vorba de serviciile de ambulanță, poliție sau pompieri.

Reţeaua „funcţionează de la miezul nopţii”, dar rămâne „sub supraveghere”, a declarat joi Orange.

Ministrul de interne a mai indicat că CEO-ul Orange, Stephane Richard, a fost convocat la minister pentru a oferi clarificări guvernului.

„La ora 09.00 l-am convocat pe directorul general al Orange, care va veni să ne spună starea actuală a situaţiei”, a spus Darmanin într-o conferinţă de presă împreună cu secretarul de stat pentru sectorul digital, Cedric O. 

Premierul Jean Castex se afla în vizită de lucru în Tunisia, alături de miniștrii de interne și pentru afaceri digitale, și le-a solicitat acestora să se întoarcă de urgență în Franța. 

Ministrul sănătății, Olivier Veran, a declarat că a fost vorba de câteva pene și a recomandat populației să folosească numerele locale ale serviciilor de urgență. 

Compania Orange a transmis că a fost vorba despre un „incident tehnic la un router care a perturbat foarte mult apelurile VoIP [voice over internet protocol] în unele regiuni”. O sursă citată de AFP susție că este exclus un atac cibernetic.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a exprimat, joi, îngrijorarea în legătură cu vulnerabilitatea infrastructurii de urgență.