COVID-19 se poate transmite prin vaporii din ţigările electronice

Vaporii din ţigările electronice pot transmite coronavirusul, avertizează dr. Florin Mihălţan. Studiile arată că fumătorii au un risc mai mare de a face forme grave de COVID-19. Dacă un fumător infectat cu coronavirus, dar fără simptome, ar renunţa la ţigări, ar putea identifica mult mai rapid semnele bolii. Sistemul imunitar al nefumătorilor este mai slab, mulţi dintre ei au deja inflamaţii la nivel pulmonar.

COVID-19 se poate transmite prin vaporii din ţigările electronice
Atenţie mare dacă fumează cineva lângă tine ţigări electronice. Vaporii pot transmite coronavirusul, avertizează doctorul Florin Mihălţan, iniţiatorul legii antifumat în România.
 
„Ceaţa pe care o crează acei vapori este potenţial contaminată, la fel ca picăturile de salivă pentru cei din jur, dacă individul respectiv este o sursă de contagiune”, spune Florin Mihălţan, medic pneumolog.
 
Dacă un fumător infectat cu coronavirus, dar fără simptome, ar renunţa la ţigări, ar putea identifica mult mai rapid semnele bolii, mai spune medicul Mihălţan.
 
„Se ştie că în 24 de ore îşi recapătă mirosul şi gustul. Să nu uităm că, între simptomele pe care le induce Covidul, apare şi această pierdere a mirosului şi a gustului. E un simptom care nu e semnalat foarte des în literatură, dar e prezent. În următoarele 48 de ore, 72 de ore, începe să simtă o eliberare a respiraţiei şi simte acest lucru şi la efort şi de multe ori scade şi simptomul major, tusea”, adaugă Florin Mihălţan, medic pneumolog.
 
Ştii deja că fumătorii prezintă un risc de două ori mai mare decât nefumătorii să facă o formă gravă de coronavirus. Asta pentru că sistemul lor imunitar este mai slab, mulţi dintre ei au deja inflamaţii la nivel pulmonar şi au şi boli asociate fumatului.
 
„Gestul de a întrerupe fumatul este cel mai binefăcător pentru un dependent de nicotină pentru că vede efecte imediate şi efecte la distanţă, care toate trec de ceea ce numim o încrucişare între inflamaţie şi imunitate, pe care o corectează cu efecte imediate şi cu efecte la distanţă”, explică Florin Mihălţan, medic pneumolog.