Coreea de Nord a trimis un grup de diplomați înapoi în Rusia într-o drezină

Opt angajaţi ai ambasadei Rusiei la Phenian au avut parte de o călătorie istovitoare de 34 de ore în încercarea lor de a părăsi Coreea de Nord în contextul unor restricţii dure de circulaţie impuse de regimul de la Phenian pe fondul pandemiei de COVID-19.

Urmărește-ne peGoogle news
Coreea de Nord a trimis un grup de diplomați înapoi în Rusia într-o drezină

O angajată a ambasadei ruse a trebuit să împingă pe şine un cărucior în care se aflau bagaje şi copiii ei pentru a trece graniţa în Rusia.  

De luni de zile graniţele Coreei de Nord sunt închise pentru a împiedica răspândirea virusului în aceasta ţară care nu a raportat niciun caz de îmbolnăvire, astfel că puţinii diplomaţi care au mai rămas aici au puţine opţiuni de a părăsi ţara.  

Operatorul intern Air Koryo, care are rute spre Vladivostok, şi-a suspendat zborurile de câteva luni bune. Drept urmare, o călătorie cu adevărat labirintică a fost singura cale prin care diplomaţii ruşi şi familiile au avut-o la dispoziţie pentru a ajunge în Rusia, a transmis ambasada pe contul său de Facebook, potrivit CNN.

Drumul lor a început cu o călătorie de 32 de ore cu trenul în condiţiile unui sistem feroviar lent şi slab întreţinut. Apoi au mers două ore cu autobuzul până în apropierea graniţei cu Rusia unde au avut nevoie de un cărucior pe care să-l împingă pe şine până la o staţie de tren de peste graniţă.  

Acest car a apărut în anii 1800 şi poate fi împins manual sau cu ajutorul unei manete de către pasageri.  

Ambasada Rusiei a publicat imagini cu cea de-a treia secretară Vladislav Sorokin împingând un atare căruţ alături de familia ei. Diplomata a parcurs drumul de 1 kilometru pe jos trecând inclusiv peste un pod care separă Rusia de Coreea de Nord.  

Ajunşi la staţia rusă Khasan au fost întâmpinaţi de colegi de Ministerul Rus de Externe care i-a condus la aeroportul din Vladivostock.  

Ambasadorul rus în Coreea de Nord Alexandr Matsegora a dezvăluit că cei puţini străini care au ales să rămână în această ţară - majoritatea diplomaţilor şi angajaţilor ONG preferând să plece pentru a nu risca să fie blocaţi în ţară - se confruntă cu penurie de alimente şi pierderea locurilor de muncă.

Matsegora spune că importurile în Coreea de Nord au fost oprite aproape cu totul odată cu taifunurile devastatoare care au lovit peninsula Coreeană în luna septembrie.  

Decizia de a suspenda aproape complet comerţul cu China care furniza o funie de salvare economică a adus economia ţării în pragul unei prăbuşiri cum n-a mai existat de decenii.  

"Viaţa nu a fost uşoară pentru noi în Phenian. De-a lungul lunilor de autoizolare, stocul disponibil pe rafturi a scăzut la minim. Este o provocare să cumperi chiar şi bunuri de bază precum paste, făină, ulei vegetal şi zahăr şi nu există haine sau încălţăminte decente. Dacă se poate cumpăra ceva, de obicei costă de trei sau patru ori mai mult decât înainte de criză”, a spus Matsegora.