Colectiv, documentarul regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar

Documentarul "colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar.

Urmărește-ne peGoogle news
Colectiv, documentarul regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar

Lungmetrajul, cronica a primului an de dupa tragedia din clubul bucurestean Colectiv, a fost selectat la categoriile "cel mai bun lungmetraj documentar" si "cel mai bun lungmetraj international".

Nominalizarile pentru cea de-a 93-a editie a galei premiilor Oscar sunt anuntate luni, intr-o prezentare online, de actrita si producatoarea Priyanka Chopra Jonas ("The White Tiger") si de cantaretul si actorul Nick Jonas.

"colectiv" (Romania - Luxemburg) a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a editie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc in luna decembrie.

Documentarul tragediei din club

Este un documentar observational care spune povestea primului an de dupa incendiul din clubul bucurestean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmareste autoritati si jurnalisti, cautand sa expuna adevarul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevar versus manipulare, despre interes personal versus interes public.

Documentarul, productie HBO Europe scrisa de Alexander Nanau si Antoaneta Opris, a avut premiera la Festivalul de Film de la Venetia 2019, in afara competitiei. Recent, intre altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film intr-o limba straina, iar National Board of Review l-a inclus in top 5 al celor mai bune filme internationale.

"Filmul a avut si inainte de pandemie un succes mare la public si critica, dar, odata ce oamenii au realizat ca realitatea din Romania pe care o vad este atat de aproape de societatile lor, s-a bucurat de un succes iesit din comun la presa internationala, fiind, intre timp, dat ca unul dintre cele mai bune din lume din anul 2020. Ceea ce ne ajuta foarte mult pentru vizibilitate si vom vedea mai departe cum se va traduce asta in sezonul premiilor din America", declara Nanau intr-un interviu acordat News.ro in luna decembrie.

Premiile Oscar, pe 25 aprilie

Premiile Oscar vor fi decernate anul acesta pe 25 aprilie, intr-o ceremonie ce va avea loc la Los Angeles.

In urma cu o saptamana, filmul romanesc a primit o nominalizare si la premiile BAFTA, la categoria "cel mai bun documentar". Aceste trofee vor fi acordate in weekendul 10 - 11 aprilie.

Alexander Nanau, director de imagine si scenarist in varsta de 41 de ani, a regizat patru lungmetraje documentare - "Peter Zadek inszeniert Peer Gynt" (2006), "Lumea vazuta de Ion B." (2009), "Toto si surorile lui" (2014) si "colectiv" (2019). Nascut la Bucuresti, pe 18 mai 1979, el a studiat filmul la DFFB din Berlin si a avut, in 2007, o bursa la Academia de Arte din capitala germana.