Chinezii au inventat ouăle false! Cum se fac şi cum pot fi depistate ouăle “chimice”.

Chinezii sunt mari maeștri ai imitației. Ei au învățat să copieze perfect hainele si accesoriile, gadget-urile electronice și picturile, clădiri arhitecturale și chiar orașe întregi. Acum a venit şi rândul ouălor!

Chinezii au inventat ouăle false! Cum se fac şi cum pot fi depistate ouăle “chimice”.

Oul “fals” – nu conține nimic benefic. Coaja se face din gips, calciu şi ceară. Albușul şi gălbenușul se realizează din amestec de gelatină şi calciu alginat, cu adaos de pigmenți.

E suficient să te delectezi cu această operă de artă de mai multe ori şi consecințele ar putea fi imprevizibile. Utilizarea prelungită afectează în mod negativ sistemul nervos. La copii se poate observa dezvoltare mentală lentă şi mobilitate excesivă.

Cum se fac?

Se începe de la gălbenuș. Compoziția chimică se vopsește în galben cu ajutorul pigmenților şi se toarnă într-o formă pentru a obține forma rotundă. Apoi toată acestă compoziție se scufundă în carbonat de potasiu, astfel formându-se pelicula protectoare care în viitor va proteja gălbenușul să nu se răspândească. Într-o altă formă gălbenușul e învelit în albuș.

Apoi semifabricatul e învelit în coajă, fiind scufundat de câteva ori în soluție de ceară, carbonat de potasiu şi pulbere din gips.

După care oul este uscat şi gata de utilizare. La exterior oul fals nu se deosebește cu nimic de cel adevărat.

Cum poate fi depistat un fals?

Dacă comparați cu atenție cele două ouă, fals și natural, este totuși posibil să se observe unele diferențe.

La cel artificial coaja este mult mai lucioasă, dar acesta este un argument în discuție. Spargeți un ou artificial şi lăsați-l într-un vas, iar peste ceva vreme treptat albușul şi gălbenușul se vor amesteca într-o singură compoziție, deoarece acestea sunt realizate din materiale similare.

Aţi observat că gălbenușul oului natural fiert tare după câteva ore în frigider se învinețește puţin? Deci, iată “cu oul chimic” acest lucru nu se va întâmpla. Gălbenușul nu se va fărâmița şi va deveni mai gelatinos, iar albușul se va îngălbeni puţin sau poate să se rupă în mai multe bucăţi.

La prăjire diferențe nu veți observa şi nici gust straniu mâncarea nu va avea.

Vânzarea produselor surogat sunt interzise, dar acest lucru nu-i oprește pe antreprenorii dornici să câștige. În China, foarte mulți oameni sunt nevoiți să economisească pe produsele alimentare, astfel încât cererea de ouă ieftine va fi întotdeauna. Din păcate, astfel de produse cu ușurință sunt exportate peste hotare și pot ajunge şi pe masa noastră. Ei bine, fiți atenți la ce procurați.