Carne „cu virus din China”, depistată în 26 de județe din România

Inspectorii de la Direcția Sanitara Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor au efectuat un control în Giurgiu, unde au descoperit carne care ar putea fi contaminată cu virusul H5N8, originar din China. Produsul s-a comercializat în alte 26 de județe.

Carne „cu virus din China”, depistată în 26 de județe din România

 

Informare de presă ANSVSA

Precizări ANSVSA privind informația eronată, conform căreia carne „cu virus din China”  a fost depistată în 26 de județe din România

 

Ca urmare a informațiilor eronate apărute în spațiul public, conform căreia în țara noastră carne „cu virus din China” a fost depistată în 26 de județe din România, ANSVSA face următoarele precizări:

1. România nu importă din China păsări vii sau produse ale acestora (carne, ouă, preparate, semipreparate, etc).

2. Știrea este o reluare și o reinterpretare, eronată, a unui comunicat de presă emis de ANSVSA în data de 20 ianuarie a acestui an, care făcea referire la acțiunile întreprinse de instituție pentru retragerea de la comercializare a unor produse din carne de pasăre comercializate pe piaţa comună europeană, provenite din UNGARIA.

http://www.ansvsa.ro/blog/actiunile-ansvsa-pentru-retragerea-de-la-comercializare-a-produselor-de-carne-de-pasare-din-ungaria-notificate-de-comisia-europeana/

3. Gripa aviară – Avian Influenza, Avian Flu, Bird Flu – și nu „Asian Flu” (așa cum greșit s-a interpretat) este o afecțiune virală, care afectează păsările domestice și sălbatice și sporadic poate infecta diverse specii de mamifere, printre care și omul.

4. Serotipul H5N8 a fost diagnosticat pentru prima oară în anul 1983, în Irlanda.

Conform notificărilor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), în anul 2019, gripa aviară H5N8 a fost diagnosticată în : Africa de Sud, Irac, Iran, Congo, Israel, Kuveit, Namibia, Nigeria. În anul 2020 gripa aviară H5N8 a fost diagnosticată în: R. Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, România, Nigeria, Africa de Sud, Israel.

În ceea ce priveşte evolutia gripei aviare în China, tot conform notificărilor OIE, în perioada 2019 –  februarie 2020, s-au izolat următoarele subtipuri de virus gripal aviar: H5N6, H5N1, H5N2 şi  H5N5,

5. Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de serotipul A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Considerăm că prin difuzarea în spațiul public a unor astfel de informații incorecte se generează o stare de panică nejustificată în rândul populației și poate conduce la subminarea eforturilor autorităților statului pentru asigurarea unui comerț civilizat cu produse alimentare sigure.

Articol inițial:

Gripa aviară este în continuare un pericol major pentru populație, iar acest virus a izbucnit prima dată în China, această țară menținându-și poziția de vector al acestei boli care afectează atât păsările cât și omul. Mai rău, conform statisticilor, 60% dintre oamenii care contactează boala nu supraviețuiesc.

Cum a fost depistată carnea periculoasă în România?

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost notificată de Comisia Europeană, în data de 17 ianuarie, privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.
Potrivit notificării, în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.

Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe. Giurgiu, Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Ilfov și Bihor, anunță realitatea.net.
Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.
Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.