Bergamo de România: Jumătate din românii morți din cauza coronavirusului sunt pacienți ai Spitalului Județean din Suceava

Jumătate din românii care au murit din cauza coronavirusului au fost pacienți internați în Spitalul Județean din Suceava, conform datelor oficiale furnizate până marți, la ora 21:45.

Bergamo de România: Jumătate din românii morți din cauza coronavirusului sunt pacienți ai Spitalului Județean din Suceava

Începe testarea în masă. Astăzi vin primele 200.000 de kituri COVID-19 din Coreea. În total, România va da 30 de milioane de euro, ”sub prețul pieței”  (Libertatea) - Cum vor identifica primăriile persoanele peste 65 de ani și ce măsuri vor lua ca la bătrânii singuri să ajungă alimente și medicamente (HotNews.ro) - Medic dermatolog: Spălatul des pe mâini și dezinfectarea, recomandate pentru protejarea de coronavirus, îndepărtează bariera naturală a pielii împotriva virusurilor și bacteriilor. Să folosim crema de multe ori pe zi (Edupedu.ro)

Jumătate din românii care au murit din cauza coronavirusului au fost pacienți internați în Spitalul Județean din Suceava, conform datelor furnizate până marți, la ora 21:45. De asemenea, din cele 103 cadre medicale infectate cu coronavirus în toată țara, 70 sunt din Suceava (27 medici, 30 de asistente medicale și 13 infirmieri).

Spitalul a fost închis pentru dezinfectare, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Secretarul de stat Nelu Tătaru s-a deplasat personal la Suceava pentru a gestiona situația dramatică prin care trec medicii și pacienții.

În total, până la acest moment, cadrele medicale din cinci spitale din România au fost afectate de coronavirus, unitatea județeană din Suceava fiind cel mai grav afectată. Pe lângă acesta, au mai fost afectate Spitalul ”Dimitrie Gerota” și ”Floreasca”, din București, Spitalul Județean Arad și Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe.

Începe testarea în masă. Astăzi vin primele 200.000 de kituri COVID-19 din Coreea. În total, România va da 30 de milioane de euro, ”sub prețul pieței”  (Libertatea)

Pentru achiziția totalului de 2 milioane de teste, guvernele Coreei și Chinei au fost căutate direct de Guvernul de la București, iar Unifarm a făcut tranzacția care, practic, dă startul testării de masă în România. Personalul medical va fi prioritar.

Un avion DHL, plecat din Seul, care va face o escală tehnică, va ateriza miercuri dimineață pe Otopeni. În el e încărcată prima tranșă de 200.000 de teste moleculare pentru coronavirus.  ”E doar prima parte a contractului cadru de 2 milioane de teste”, a spus Adrian Ionel, șeful Unifarm, pentru Libertatea. Directorul a confirmat și prețul, între 7 și 8 euro pe test, direct către producătorul din Coreea, plus tot pe atât, către China, pentru extracția necesară testelor. În total, primele teste vor costa 15 euro pe persoana analizată, ”sub prețul pieței”, după cum susține o sursă din industria pharma. ”Dar apoi putem coborî, vom lua mai ieftin partea de la chinezi”, a spus Ionel. S-au implicat guvernul și serviciile secrete.

Cum vor identifica primăriile persoanele peste 65 de ani și ce măsuri vor lua ca la bătrânii singuri să ajungă alimente și medicamente (HotNews.ro)

Primăriile din România au cerut bazele de date de la Ministerul de Interne și/sau listele electorale ca să identifice persoanele peste 65 de ani, pentru a putea oferi ajutor celor care au nevoie, în condițiile în care aceștia vor avea interdicție de a ieși din casă între anumite ore, au declarat pentru HotNews.ro primarii marilor orașe din țară. Fiecare primar are propriul plan. La Cluj-Napoca, Emil Boc a trimis notificări Asociațiilor de proprietari ca până miercuri seară să transmită către primărie lista persoanelor vârstnice singure sau cu probleme de sănătate din fiecare bloc. Edilul a cerut și bazele de date de la biserici. La Iași, primarul Mihai Chirica a cerut baza de date de la Evidența Populației, acolo fiind și numere de telefon, iar unde cei peste 65 de ani nu pot fi contactați, se va merge din ușă în ușă. La fel și la Constanța.

Medic dermatolog: Spălatul des pe mâini și dezinfectarea, recomandate pentru protejarea de coronavirus, îndepărtează bariera naturală a pielii împotriva virusurilor și bacteriilor. Să folosim crema de multe ori pe zi / Despre mitul cremelor cu gălbenele și eficiența reală a mănușilor (Edupedu.ro)

Este foarte important ca după ce dezinfectăm mâinile să hrănim pielea uscată deja, ca să refacem bariera lipidică împotriva virusurilor și bacteriilor. Sfatul vine de la medicul dermato-venerolog Ana-Maria Forsea. În contextul pandemiei, recomandarea autorităților este să ne spălăm des pe mâini, pentru a evita infectarea cu SARS-CoV-2. La fel de important este să folosim cremă imediat după spălatul pe mâini, pentru a nu ajunge ca prin crăpăturile produse de uscarea pielii să poată pătrunde ușor orice microb, atrage atenția Forsea, într-un interviu pentru Edupedu.ro.

Medic primar dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgență Elias, Ana-Maria Forsea a precizat pentru Edupedu.ro că, în această perioadă mai mult decât de obicei “aerisirea camerelor e foarte importantă, precum și expunerea pe cât posibil la lumina naturală”. “Aerul proaspăt și lumina soarelui, care conține raze ultraviolete cu efect anti-microbian, sunt arme importante în lupta cu virusurile respiratorii. (…) Încă ceva. E foarte important să suplimentăm aportul de vitamina D”, a adăugat Forsea.

Sursa: G4Media.ro