Avertizare ANM: O masă de aer cu particule de praf saharian ajunge deasupra României

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă avansul unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană dinspre nordul Africii, în perioada 6-9 februarie.

Avertizare ANM: O masă de aer cu particule de praf saharian ajunge deasupra României

”În perioada 6 - 9 februarie, circulaţia aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul şi sudestul Europei, inclusiv deasupra României. În această perioadă, temporar în ţările de la vest şi sud-vest de ţara noastră, se semnalează precipitaţii, astfel încât concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă”, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Depunerile de praf în ţara noastră vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie în regiunile vestice, nord-vestice şi la munte), iar la începutul săptămânii viitoare şi în restul ţării.

Imagini spectaculoase în Europa

Imagini spectaculoase au fost surprinse în mai multe orașe europene, după ce un nor de praf saharian a ajuns în vestul Europei.

În localitățile din sud-estul Franței, la granița cu Italia, soarele a fost parțial acoperit, iar cerul și-a schimbat culoarea. Mirați, dar și încântați, localnicii s-au grăbit să filmeze fenomenul.

Același lucru s-a întâmplat și în vestul Germaniei, unde orașul Stuttgart a fost învâluit într-o pâcla roșiatică. De parcă nu era suficient, meteorologii germani avertizează că vremea se va schimba radical în perioada imediat următoare, cu diferențe de temperatură de până la 20 de grade între regiunile din nord și cele sudice. Iar weekendul s-ar putea încheia cu ninsori abundente în nordul țării.