Aproape jumătate dintre basarabeni susțin unirea Republicii Moldova cu România

Creste continuu numarul adeptilor basarabeni ai unirii Republicii Moldova cu Romania, potrivit unui sondaj de opinie citat de presa de la Chisinau.

Urmărește-ne peGoogle news
Aproape jumătate dintre basarabeni susțin unirea Republicii Moldova cu România

Potrivit TVRMOLDOVA.MD, daca duminica viitoare ar fi organizat un referendum pe acesta tema, 41,6% dintre respondenti ar spune ca vor unirea cu Romania.

Totodata, vectorul european domina vectorul euro-asiatic. Pentru aderarea la Uniunea Europeana se declara 67,3% dintre respondenti. Circa 30% dintre cetatenii Republicii Moldova declara ca isi doresc si aderarea la NATO, arata site-ul veridica.ro.

17% dintre moldoveni sunt convisi ca tara lor ar avea foarte multe avantaje de pe urma unirii cu Romania, in vreme ce 32% sunt mai sceptici, considerand ca ar avea doar anumite avantaje.

Cat priveste termenul in care poate fi realizata unirea, 12% dintre moldoveni cred ca in 2-3 ani, 10% sunt de parere ca nu s-ar putea realiza mai devreme de 5 ani, 9% cred ca va dura intre 6 si 10 ani, iar 6% sunt convinsi ca ar putea trece chiar si 20 de ani pana ce Republica Moldova s-ar uni cu Romania.

Datele au fost obtinute in urma realizarii unui studiu sociologic de catre compania Date Inteligente iDATA. Sondajul a fost realizat in perioada19-28 mai pe un esantion de 1227 de respondenti si are o marja de eroare de +-2,7%. Romania este pentru Republica Moldova primul partener comercial si investitional dupa numarul de firme cu capital mixt - 1.653 - si volumul capitalului subscris, in jur de 245 de milioane de dolari. Republica Moldova a devenit pentru Romania al saselea partener comercial necomunitar si al 34-lea investitional, cu un numar de 6.253 de firme cu capital mixt si capital subscris de 57 milioane de dolari.