Alexandru Rafila: Dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii

Campania de vaccinare antiCovid la nivel național – pe care autoritățile au anunțat de ceva săptămâni deja că o vor accelerată – continuă.

Alexandru Rafila: Dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii

Pe fondul celor mai recente vești bune primite de români, la nivel de relaxări ale unor restricții din rândul celor luate de autorități în lupta contra noului coronavirus, profesorul Alexandru Rafila, parlamentar al PSD, a făcut trimitere o dată în plus – de această dată duminică, de la Tîrgu Mureș – la campania de vaccinare și la ritmul de vaccinare împotriva COVID-19.

”Dacă reuşim în campania de vaccinare, atunci avem o şansă – şi cred că ăsta ar trebui să fie un mesaj foarte puternic – să nu ne întoarcem la restricţii. Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin.

Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse”, a declarat Rafila, într-o conferinţă de presă.

Rafila: Discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative

În tot acest context, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a adus în discuție necesitatea ca oamenii care încă nu au alaes să se vaccineze să aibă acces la informații credibile, din partea specialiștilor.

”Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar, discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât să se vaccineze, dar trebuie să existe şi accesul la o informaţie credibilă şi din cauza asta cred că rolul profesioniştilor este esenţial, încât oamenii să vină la vaccinare şi să se gândească că reluarea activităţilor sociale, economice, în general, normale depinde de succesul acestei campanii de vaccinare”, a adăugat Alexandru Rafila.

Profesorul Rafila: Dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii

Nu în ultimul rând, profesorul Rafila a lansat un avertisment. Vorbind despre testele antigen rapide, a adus din nou în discuție vaccinarea. În sensul că s-a arătat de părere că ar fi o greșeală ca vaccinarea să fie descurajată, în ideea că există alternativa folosirii unor astfel de teste.

”Testele de antigen făcute cu puțin timp înainte de un anumit eveniment pot să constituie o bună alternativă. Dar singura problemă e că trebuie repetate. (…) Nu descurajăm vaccinarea pentru că avem o alternativă legată de testare. Asta este cea mai mare greşeală, pentru că trebuie să te testezi tot timpul, pe de o parte, şi pentru că nu oferi o perspectivă de sănătate publică (…) de ridicare permanentă a restricţiilor, pentru că dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta este realitatea, n-am inventat-o eu. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară”, a susținut Rafila.

Național