Al 32-lea caz de infectare, confirmat: Un bărbat de 38 de ani din Iaşi a adus virusul din Varşovia

Cel de-al 32 lea caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost confirmat, miercuri. Este vorba de un bărbat în vârstă de 38 ani din Iaşi, care a fost în contact cu un caz confirmat în Varşovia. Acesta era în autoizolare din data de 9 martie 2020.

Al 32-lea caz de infectare, confirmat: Un bărbat de 38 de ani din Iaşi a adus virusul din Varşovia

Noul coronavirus se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată, supravieţuieşte cel puţin 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe, arată cel mai recent studiu realizat de către experţii chinezi, care explică modul de transmitere a virusului.

Reaminitim că, secretarul de stat din MAI Raed Arafat spune că autorităţile iau în calcul restricţionarea mai drastică în ceea ce priveşte adunările cu un număr mare de persoane, prin scăderea numărului de participanţi, decizia urmând a se aplica tuturor instituţiilor sau contextelor, inclusiv Bisericii.

PRECIZĂRILE LUI RAED ARAFAT

„Este posibil să se ajungă la o rată de infectare foarte mare”, a spus Arafat, afirmând că estimările mondiale vorbesc despre 30 – 70%.

 „Este posibil să ajungem la măsuri mai restrictive pe întâlnirile publice. (...) Este clar că trebuie să ajungem poate la încă o restricţionare. Sunt discuţii care au fost, după asta venim cu ele. Clar că vom veni, cel mai probabil mâine (miercuri – n.r.) , cu o anumită măsură în plus” a declarat Raed Arafat marţi seară, la Antena 3.

El spune că numărul este posibil să fie restrâns „în continuu” în funcţie de faza de răspândire a virusului.

 „Încă suntem pe preventiv, dar la un moment ar putea să se schimbe şi să fie treabă de management al situaţiei dacă virusul se transmite în comunitate”, a adăugat Arafat.

Acesta sune că, dacă limitarea va fi, de exemplu, la 300 de persoane, după ce au intrat 299 uşile vor fi închise, iar accesul interzis.

Raed Arafat a precizat că orice măsură restrictivă s-ar lua, aceasta trebuie să se aplice tuturor instituţiilor, inclusiv bisericii.

Întrebat care ar putea fi rata de infectare cu COVID-19 în România, Raed Arafat a spus că la nivel mondial cifrele variază între 30 şi 70%.

„Este posibil să se ajungă la o rată de infectare foarte mare. La o rată de infectare foarte mare, numărul deceselor pe plan mondial poate să fie foarte mare. Sunt păreri, niciunul nu poate să spună ce va fi, din cauza asta suntem obligaţi să luăm toate măsurile posibile ca să limităm şi să prevenim”, a afirmat Raed Arafat.