A doua cea mai mare navă militară construită în România este în lucru la Galați, pentru Marina Regală a Ţărilor de Jos

Marina Regală a Ţărilor de Jos va avea o navă militară fabricată la Şantierul Naval din Galaţi. Miercuri, 2 iunie, a avut loc ceremonia de punere a chilei a navei militare, a doua cea mai mare şi cea mai modernă construită vreodată în România.

Urmărește-ne peGoogle news
A doua cea mai mare navă militară construită în România este în lucru la Galați, pentru Marina Regală a Ţărilor de Jos

Nava „Den Helder” va fi o navă de tip Combat Support Ship (CSS) şi va fi a doua cea mai mare navă militară construită vreodată în România. Nava tip Joint Support Ship (JSS) va avea o lungime de 178,3 metri, un deplasament de 22.300 de tone, o grindă de 26,4 metri, şi un pescaj proiectat de 8,3 metri.   

Echipajul permanent al navei de sprijin de luptă (CSS) va fi  format din 75 de persoane, plus 85 personal special. Nava este capabilă să furnizeze pe mare: muniţie, dar şi provizii şi piese de schimb.   

Funcţiile sale principale vor fi cele de misiuni maritime şi amfibii, reaprovizionare realimentare cu materiale solide şi lichide, suport medical.  

De asemenea, nava militară va avea capacitatea de a lua la bord inclusiv două elicoptere, dar şi 25 de containere pentru operaţiunile logistice.  

Valoarea contractului este estimată, pe piaţa de profil, la aproximativ 375 milioane de euro.  

Cu 1.700 de angajaţi, Şantierul Naval Damen Galaţi se numără printre cele mai mari unităţi de producţie din cadrul Grupului olandez Damen care reuneşte 36 de şantiere din întreaga lume.

Īncepând cu anul 1999, Şantierul Naval Damen Galaţi a livrat peste 400 de nave clienţilor din întreaga lume (printre acestea, 30 de nave militare construite pentru 13 ţări diferite, inclusiv ţări membre ale NATO şi UE). Portofoliul companiei include nave de patrulare, nave offshore, feriboturi, drage şi barje, super-iahturi, nave militare şi remorchere.