Aproape 10000 de candidați s-au înscris la examenul de admitere pentru școlile de Poliție

Un număr de 9.756 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, un record al ultimilor ani.

Sep 23, 2021 - 13:08
Urmărește-ne peGoogle news
Aproape 10000 de candidați s-au înscris la examenul de admitere pentru școlile de Poliție

Cea mai mare concurenţă este de departe la unitatea de la Câmpina, unde au fost scoase la concurs 1292 de locuri, în timp ce la Cluj, doar 300 de locuri.

Potrivit informaţiilor oferite de IGPR, 8.232 de tineri vor să urmeze cursurile şcolii de poliţie de la Câmpina, iar cei mai mulţi vin din zone sărace din sudul ţării, în special din Moldova şi Oltenia (Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi) sau Argeş. 

Conform Adevărul.ro, care citează surse din cadrul MAI, peste 40 la sută dintre candidaţii înscrişi la examenul de admitere, care va avea loc în octombrie, vin din zona Olteniei, atraşi mai ales de un loc de muncă sigur pe care îl obţin imediat după perioada de şcolarizare care nu durează mai mult de un an.

Nu toţi cei care şi-au depus dosarul de înscriere vor intra şi în concurs. Urmează o primă etapă de evaluare a documentelor şi examenul pshihologic, acesta fiind o probă eliminatorie pe care nu o trec cu brio cel puţin zece la sută dintre candidaţi.

În sesiunea de admitere din octombrie 2021 este pentru prima dată în istoria şcolii de poliţie când probele sportive vor fi notate cu un punctaj care va conta la media finală. Vor avea astfel şanse mai mari să fie admişi candidaţii cel mai bine pregătiţi fizic, în detrimentul celor care se bazau pe cunoştinţele la proba scrisă.

Modificarea evaluării performanţelor fizice este în detrimentul fetelor care trebuie să parcurgă aceleaşi probe, cu acelaşi barem, ca şi băieţii.

Începând cu anul 2022 se va schimba radical examenul de admitere în şcolile de poliţie. Candidaţii vor susţine mai multe probe, după model european, şi vor trebui să aibă cunoştinţe inclusiv din domeniul legislaţiei. În plus vor fi evaluaţi în timpul unor jocuri de rol, când vor avea de rezolvat o speţă specifică poliţiei.

Adevărul.ro