Apa băută dintr-o sticlă de plastic care a stat la soare sau la congelator poate provoca apariția cancerului

Apa dintr-o sticlă de plastic care s-a încălzit la soare conține substanțe cancerigene, eliberate de plasticul supus căldurii, avertizează medicii. Mai grav este că și PET-ul congelat este cel puțin la fel de nociv.

Aug 6, 2021 - 21:08
Urmărește-ne peGoogle news
Apa băută dintr-o sticlă de plastic care a stat la soare sau la congelator poate provoca apariția cancerului

Sticlele de plastic sunt făcute din tereftalat de polietilenă (de unde și denumirea generic de PET), care, atunci când este încălzit, eliberează substanțe chimice precum antimoniu sau bisfenol A (BPA).

Autoritățile medicale arată că bisfenolul are efecte negative asupra sănătății copiilor, în timp ce antimoniul este considerată substanță cancerigenă.

Substanțele eliberate de ftalații din PET perturbă activitatea hormonală, afectează aparatul reproducător masculin și declanșeaza crize de astm la copii.

De asemenea, bisfenol A poate da infertilitate la femei și afectează creșterea și dezvoltarea în cazul copiilor.

Mai mult, bisfenolul crește extrem de mult riscul apariției cancerului, mai ales dacă există și o predispoziție genetică.

Expunerea la BPA predispune la multe alte probleme grave de sănătate, precum leziuni ale creierului, nivel de agresivitate crescut, sistem imunitar slabit, afecțiuni ovariene, tulburări menstruale sau infertilitate, cantitatea de spermă diminuată, avort spontan, afectarea dezvoltării fătului sau chiar decesul bebelușului la naștere. 

Și PET-ul pus la congelator eliberează substanțe cancerigene

În aceste condiții, apa băută în zile de caniculă dintr-o sticlă de plastic care a fost mai întâi încălzită de soarele puternic ne va face mult mai mult rău decât bine, chiar dacă între timp a fost răcită la frigider.

Trebuie ținut cont însă și de faptul că plasticul înghețat este la fel de nociv ca cel încălzit. Astfel, PET-ul pus la congelator va elibera în apa înghețată dioxină, o substanță foarte toxică, care provoacă de asemenea cancer. 

Alfel spus, sticlele de plastic cu apă nu trebuie ținute nici în căldura toridă a soarelui, dar nici congelate; în ambele situații PET-urile vor elibera în apă substanțe cancerigene. 

Pentru a evita aceste lucruri se recomandă folosirea unei sticle de apă reutilizabile, pe care o poți umple cu apă direct de acasă.

Știrile ProTV