Antony Blinken: Nu avem o strategie de schimbare a regimului de la Moscova - Reacția Kremlinului, după declarațiile lui Joe Biden

Statele Unite nu au o strategie de schimbare de regim pentru Rusia, a declarat duminică secretarul de stat Antony Blinken în fața presei, după ce Joe Biden a spus sâmbătă că președintele rus Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere", transmite Reuters.

Mar 27, 2022 - 13:09
Mar 27, 2022 - 14:52
Urmărește-ne peGoogle news
Antony Blinken: Nu avem o strategie de schimbare a regimului de la Moscova - Reacția Kremlinului, după declarațiile lui Joe Biden
Foto: Captură Video

"Cred că președintele, Casa Albă, au subliniat aseară că, pur și simplu, președintele Putin nu poate fi abilitat să pornească un război sau să se angajeze într-o agresiune împotriva Ucrainei sau a altcuiva", a declarat Antony Blinken în timpul unei vizite la Ierusalim.

"După cum știți și după cum ne-ați auzit spunând în repetate rânduri, nu avem o strategie de schimbare a regimului în Rusia, sau oriunde altundeva, de altfel", a adăugat acesta.

Comentariul președintelui american a stârnit critici puternice din partea unui veteran al diplomației americane, Richard Haass.

Comentariile „au făcut o situație dificilă și mai dificilă și o situație periculoasă mai periculoasă”, a postat pe Twitter Haass, care este președintele Consiliului SUA pentru Relații Externe.

Este evident efectul”, a adăugat el. „Mai puțin evident este cum va remedia daunele. Sugerez ca echipa lui Biden să-i contacteze pe omologii ruși și să clarifice că SUA este pregătită să stea la discuții cu acest guvern rus”.

Haass a revenit la subiect după ce Casa Albă a calificat remarcile președintelui Biden, spunând: „Este puțin probabil ca apelul Casei Albe să schimbe impresia făcută de discursul președintelui. Putin va vedea asta ca o confirmare a ceea ce a crezut de-a lungul timpulu: O lipsă de coerență care riscă să extindă sfera și durata războiului".

Sâmbătă, la Varșovia, Joe Biden a cerut schimbara lui Putin: ”Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere“.

Ulterior, Casa Albă a susținut că liderul american a fost înțeles greșit: „Ceea ce a vrut să zică e că lui Putin nu i se poate permite să își exercite puterea asupra țărilor vecine sau asupra regiunii. El nu a vorbit despre poziția lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim”.

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron anunţă duminică faptul că „nu va folosi” epitele folosite de către omologul său american Joe Biden împotriva lui Vladimir Putin, pe care l-a catalogat drept un „măcelar”, respingând o escaladare atât „în vorbe”, cât şi „în fapte” în Războiul rus din Ucraina.

Candidatul la preşedinţia franceză anunţă că urmează să discute cu omologul său rus „mâine sau pomâine”, în vederea organizării unei operaţiuni de evacuare a oraşului Mariupol (est), care este „necesară rapid”.

Și Rusia a avut o reacție imediat după discursul lui Joe Biden. „Acest lucru nu îl decide domnul Biden. Ar trebui să fie doar o alegere a poporului din Federația Rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a sugerat, în batjocură, pe rețelele de socializare, că clarificarea ultimelor remarci ale lui Biden au venit de la "Unitatea Medicală de la Casa Albă". Rogozin a luat în derâdere anterior ceea ce el a numit „sancțiunile Alzheimer” impuse Rusiei de Statele Unite din cauza războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numește o operațiune militară specială.