Anomalii grave în MAI, din cauza politicii egalității de șanse și de gen: În 2020, peste jumătate din totalul absolvenților școlilor de Poliție au fost femei - Cum a rezolvat Germania această problemă

Ministerul Afacerilor Interne nu a avut curaj să crească gradul de dificultate a probelor fizice la examenul de admitere în școlile de agenți de poliție. Schimbările propuse în acest sens sunt doar un simulacru de îmbunătățire a selecției candidaților, pentru că, în realitate, în următorii ani, bărbații vor deveni minoritari în rândurile Poliției Române.

Aug 5, 2021 - 19:47
Aug 16, 2021 - 11:47
Urmărește-ne peGoogle news
Anomalii grave în MAI, din cauza politicii egalității de șanse și de gen: În 2020, peste jumătate din totalul absolvenților școlilor de Poliție au fost femei - Cum a rezolvat Germania această problemă

MAI a emis un proiect de ordin care urmărește creșterea nivelului de selecție și pregătire în școlile de agenți de poliție. În realitate, însă, mai nimic nu se schimbă.

Probele de evaluare a performanței fizice nu mai sunt eliminatorii, iar candidații admiși vor fi notați cu note de la 5 la 10. Nota obținută la probele fizice, care va conta doar în proporție de 25%, va fi adunată cu media notelor de la probele teoretice. Și la probele teoretice limba străină pierde procente în fața limbii române, cu 15% și 40%, față de 40% și 60% pondere în media obținută.

În schimb, la examenul de admitere în școlile de agenți de poliție, se introduc elemente din legislația specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și instituțiilor politice ale statului, care va conta 20%, și subiecte de educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare  a  capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic, cu 15% din notă.

O schimbare oarecum semnificativă este obligativitatea de a deține sau de a obține până la absolvire permis de conducere categoria B. Dacă la absolvire nu dețin permis de conducere, elevii vor fi obligați să achite cheltuielile de școlarizare. Potrivit sindicaliștilor de la Europol, doar 10% dintre absolvenții școlilor de agenți de poliție nu își obțineau permisul, iar aceștia erau femei.

În Germania, proba de tracțiune la bară este eliminatorie

Deși polițiștii au cerut în repetate rânduri creșterea gradului de dificultate a probelor fizice la examenele de admitere în școlile de profil, Ministerul Afacerilor Interne nu a avut curajul nici acum să ia astfel de măsuri.

Politica egalității de șanse și de gen, promovată la nivel european, a provocat, cel puțin în România, grave anomalii. În ultimii ani, școlile de agenți de poliție sunt absolvite de tot mai multe femei, ajungându-se, anul trecut, la un procent de peste 50% din totalul elevilor.

Standardele de înălțime și greutate au fost interzise și, astfel, ne-am trezit că la intervenții periculoase apar tot mai multe polițiste firave, cu greutate de 40 de kg, incapabile, fizic, să facă față unei confruntări.

Mai mult, de-a lungul timpului, polițiștii s-au plâns de faptul că fac echipaj cu femei, care nu îi sprijină în niciun fel, ba chiar îi încurcă. În Germania, de exemplu, pe străzi sunt foarte puține femei polițist și, de cele mai multe ori, la radare, unde nu este nevoie de oprirea mașinii, pentru că acolo amenda îți vine direct la domiciliu.

I-am întrebat pe colegii polițiști din Germania cum au reușit să oprească afluxul de femei în rândurile Poliției și mi-au spus că foarte simplu, au introdus ca probă eliminatorie tracțiunile la bară. Această probă a făcut diferența, pentru că doar 5 din 100 polițiști aparțin sexului feminin și acelea foarte bine pregătite din punct de vedere fizic”, a declarat pentru National.ro Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol

Eliminări absurde la examenul medical

Sindicaliștii de la Europol ne spun că la examenul medical sunt eliminați candidați din motive absurde, pe care nu le poți contesta în niciun fel.

Îți spun că ai tendințe supraponderale, deși sunt oameni mai corpolenți care îndeplinesc baremele și au forță fizică. Culmea este că cei care sunt subnutriți, au 40-42 de kg, trec foarte ușor de comisia medicală. Sau mai spun că ai predispoziție la varice, platfus, alunițe sau un testicul care nu este coborât suficient și te resping”, a mai precizat pentru National.ro președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica

Sursa: Național