Angajații unei primării din Bihor au turnat sute de litri de acid sulfuric în puţul de apă potabilă al satului, în timp ce încercau să monteze o pompă

Incidentul s-a petrecut în satul Câmpani, din comuna bihoreană Pomezeu, iar autorii oribilei poluări a pânzei freatice sunt chiar angajaţii Primăriei, care încercau să monteze o pompă.

Apr 10, 2022 - 17:42
Urmărește-ne peGoogle news
Angajații unei primării din Bihor au turnat sute de litri de acid sulfuric în puţul de apă potabilă al satului, în timp ce încercau să monteze o pompă
Foto: imagine cu caracter ilustrativ

Un sat din judeţul Bihor a rămas timp de cinci luni fără apă potabilă, iar în prezent este racordat la reţeaua unui sat învecinat, după o intervenţie de cascadorii râsului realizată de „specialiştii” Primăriei comunei şi cei ai Asociaţiei Comunelor din România. S-a întâmplat în satul Câmpani din comuna Pomezeu, toamna trecută, când pompa de apă montată în puţul adânc de 300 metri, pentru a împinge apa spre reţeaua de alimentare a localităţii, s-a stricat.

În loc să apeleze la o firmă specializată în decolmatarea puţurilor, extragerea pompelor, spălarea şi denisiparea lor, edilul comunei a trimis la faţa locului „echipa tehnică” a Primăriei Pomezeu şi a Asociaţiei Comunelor din România, care să scoată pompa stricată şi să monteze o alta. Nu au reuşit să o scoată pe cea veche, motiv pentru care, după o vreme, au decis s-o abandoneze în puţ şi să coboare o altă pompă, pe lângă ea.

În timp ce o coborau, pompa cea nouă s-a blocat înainte să ajungă sub apă, agăţându-se de pereţii puţului. Ca urmare, oamenii au decis să recupereze măcar cordelina. Aşa că, fără să se gândească la consecinţe, muncitorii au adus câteva bidoane cu sute de litri de acid sulfuric, pe care l-au turnat în puţ, în ideea că substanţa va arde cordelina şi o va desprinde de pompă. Nici măcar asta nu le-a ieşit, iar în final au pierdut şi cordelina, şi cele două pompe de apă, iar din cauza acidului sulfuric turnat, apa a devenit un pericol pentru populaţie, motiv pentru care puţul a fost închis.

Primarul neagă, de asemenea, că incidentul ar fi cauzat vreun pericol pentru sănătatea populaţiei din sat.

„Nu are cum să se infiltreze în pânza freatică, în momentul în care acidul sulfuric a ajuns în apă, a fost neutralizat. De altfel, substanţa se foloseşte uzual la tratarea apei brute”, a declarat, potrivit Adevărul.ro, primarul Ioan Şora, însă fără să spună că „tratarea” cu pricina se face în condiţii speciale, controlat, strict de către specialişti. Un sat întreg a fost văduvit de apa potabilă vreme de cinci luni, până când administraţia locală a reuşit să racordeze reţeaua la puţul dintr-un sat învecinat, Coşdeni, intervenţie care, evident, a implicat cheltuieli noi.

 „Oricum, nu e prima localitate alimentată din vecini”, a mai declarat primarul, potrivit adevărul.ro.

Mai mult, susţine primarul, de când satul e alimentat din puţul satului vecin cheltuielile de întreţinere ale reţelei au scăzut.

„În Coşdeni, debitul izvorului forat e mai mare, puţul e la 200 metri de satul Câmpani, cheltuielile cu alimentarea sunt mai mici. Pompa din puţul satului Câmpani avea un consum mare, pentru că debitul era mai mic, şi trebuia să funcţioneze mai mult”, a mai spus primarul, potrivit adevărul.ro. 

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor se pregătesc de un control în satul bihorean, pentru a preleva probe din puţ şi pentru a verifica motivul pentru care recipientele considerate deşeuri periculoase nu au fost predate unei firme specializate.

Potrivit şefului Gărzii, Sever Şerbănescu, acidul sulfuric este o substanţă periculoasă cu regim special care trebuie manipulat în mod controlat.

„Pe canistre se vede că este de puritate mare, periculoasă, şi trebuie manevrată cu atenţie. Nici nu înţeleg cum au putut face aşa ceva, să toarne acid în apa potabilă a populaţiei, şi de ce sunt abandonate şi acum acele recipiente acolo, la câţiva metri de case. Ar fi trebuit predate la o firmă specializată în colectarea lor”, a declarat, potrivit Adevărul.ro, Sever Şerbănescu.

Sursa: adevărul.ro