Anca Dragu a fost revocată de la șefia Senatului, de noua coaliție PNL-PSD-UDMR - Noul președinte al Senatului va fi Florin Cîțu

Președintele Senatului Anca Dragu a fost revocată marți, 23 noiembrie, din funcție, după ce PNL și PSD au votat pentru debarcarea sa.

Noi 23, 2021 - 13:58
Urmărește-ne peGoogle news
Anca Dragu a fost revocată de la șefia Senatului, de noua coaliție PNL-PSD-UDMR - Noul președinte al Senatului va fi Florin Cîțu

Din cele 115 voturi, 82 au fost „pentru revocarea Ancăi Dragu”.

Anca Dragu a declarat de la tribuna Senatului că în Constituţie se prevede în mod expres stabilitatea funcţiilor de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a evita abuzuri.

Constituţia, decizii ale CCR şi chiar practica democratică arată clar că acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului din funcţie este nejustificat. Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii.

Preşedintele Senatului nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne, nici de a transforma simple propuneri în legi, are însă rolul de a semnala derapajele din Parlament, şi cel mai important, poate sesiza CCR cu privire la legile asupra cărora există suspiciuni de neconstituţioalitate”, a mai declarat Anca Dragu.

Ea a anunţat că USR va ataca la CCR această revocare din funcţie.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat anterior că există decizii ale CCR care ar permite schimbarea Ancăi Dragu. ”Este un punct care ține de realitatea politică la acest moment. Nu este o sancțiune pentru Anca Dragu, este o chestiune firească de normalitate atunci când se schimbă majoritatea, când se schimbă configurația politică”, a spus aceasta.

Locul Ancăi Dragu la șefia Senatului ar urma să fie luat de liderul PNL, Florin Cîțu.

Tot astăzi, liderul PSD Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Camerei Deputaților după ce PSD și PNL au votat pentru. Candidatul USR, Cristina Prună, a primit doar 77 de voturi.

Astfel, în favoarea lui Marcel Ciolacu au votat „pentru” 217 parlamentari, în principal voturi de la PSD, PNL și PNL. Liderul PSD a obținut doar 77 de voturi „împotrivă”. De cealalată parte, candidatul USR Cristina Prună a primit doar 77 de voturi „pentru” și 217 „împotrivă”.

Postul de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacant ca urmare a demisiei lui Ludovic Orban.