Ambasadorul Chinei în SUA: China ar fi încercat să oprească războiul dacă ar fi știut despre asta

China ar fi încercat să oprească Rusia să declanșeze războiul din Ucraina, dacă ar fi știut despre asta, a declarat ambasadorul chinez în SUA.

Urmărește-ne peGoogle news
Ambasadorul Chinei în SUA: China ar fi încercat să oprească războiul dacă ar fi știut despre asta
Sursa foto: Qin Gang/ Twitter

Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a scris un articol de opinie pentru Washington Post, în care a spus că Beijingul nu știa nimic despre planurile Rusiei și că ar fi încercat să oprească războiul din Ucraina, scrie The Guardian.

Beijingul este supus unei presiuni uriașe din cauza legăturilor sale apropiate cu Rusia, existând informații potrivit cărora Putin a căutat asistență militară și economică de la chinezi, în timp ce lumea se întreabă cu privire la ceea ce știa, de fapt, China despre invadarea Ucrainei, înainte ca această să înceapă.

Liderul Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit cu Vladimir Putin înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, ocazie cu care au semnat un parteneriat „nelimitat”.

Nu după mult timp, Rusia a atacat Ucraina. Analiştii şi oficialii americani au sugerat că China ar fi ştiut că Putin plănuia ceva, dar nu și amploarea planurilor acestuia.

Există o întreagă dezbatere legată de acest lucru, inclusiv dacă situația actuală va permite Chinei o „ieșire”, prin care și-ar pierde însă susținerea Rusiei. În articolul de opinie publicat în Washington Post, ambasadorul Qin Gang spune însă că guvernul chinez nu avea idee de ce va veni.