Alexandru Rafila: Ministerul Sănătății a avut anul trecut posibilitatea să refuze achiziția de noi doze de vaccin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea anul trecut să refuze achiziţia de noi doze de vaccin, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023.

Urmărește-ne peGoogle news
Alexandru Rafila: Ministerul Sănătății a avut anul trecut posibilitatea să refuze achiziția de noi doze de vaccin
Foto: Guvernul României

Acesta a fost întrebat în cadrul unei conferinţe de presă dacă este adevărat că instituţia pe care o conduce putea să nu comande doze suplimentare de vaccin anti-COVID, aşa cum a afirmat fostul prim-ministru Florin Cîţu.

El a explicat că ministerul ar fi avut această posibilitate, în anul 2021, însă în luna mai a aceluiaşi an, a acceptat achiziţii de noi tranşe de ser pentru anii 2022 şi 2023  

„Este adevărat că Ministerul Sănătăţii a avut, în decursul anului trecut, momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccin. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi 2023 în una mai a anului 2021”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, marţi după-amiază, într-o conferinţă se presă. 

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, marţi, despre acuzaţiile aduse de liderul PSD Marcel Ciolacu privind achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier, că „putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană. 

„Putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem către sectorul Apărare, de ce dăm bani unei bănci precum CEC”, a mai spus Cîţu.

Fostul premier a adăugat că trebuie văzut ce s-a achiziţionat până acum, ce s-a folosit. 

„De acum încolo, avem un guvern care trebuie să ia decizii, vrea să meargă mai departe, nu vrea să meargă mai departe”, a mai afirmat Cîţu, adăugând că ministerul Sănătăţii putea să spună că nu face comanda şi Ministerul de Finanţe că nu face plata.