Alexandru Rafila: Avem două luni la dispoziţie să mărim interesul oamenilor pentru vaccinare

Deputatul Partidului Social Democrat, Alexandru Rafila, consideră că adaptarea campaniei de vaccinare la fiecare mediu este esenţială, precizând că România are două luni la dispoziţie pentru a mări interesul oamenilor pentru vaccinarea împotriva COVID în perspectiva apariţiei unui val patru al pandemiei.

Iul 4, 2021 - 12:18
Urmărește-ne peGoogle news
Alexandru Rafila: Avem două luni la dispoziţie să mărim interesul oamenilor pentru vaccinare

Alexandru Rafila a declarat duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, că există protecţie pentru persoanele vaccinate şi împotriva noi tulpini.

“Eu totuşi vreau să mă refer la nişte lucruri concrete pe care le-am citit sau le-am observat, apropo de performanţa vaccinului şi de impact inclusiv asupra noilor tulpini, pentru că discuţia e foarte clară momentul de faţă acea tulpină indiană cu transmisibilitatea cel puţin dublă faţă de tulpina clasică îşi face loc în Europa, îşi face loc şi în România, nu putem să izolăm România în context european, suntem protejaţi”, a afirmat Rafila.

El a menţionat că în cazul persoanelor vaccinate, chiar şi în cazul unei infectări cu o tulpină nouă, sunt evitate formele grave de boală şi decesele.

Evităm decesele, evităm formele grave şi cele care necesită spitalizare şi în bună măsură evităm infecţia şi implicit scădem şi posibilitatea de transmitere foarte mult. Sunt discuţii, domnule, de ce să mă vaccinez dacă oricum transmit infecţia? Da, dar una este să transmită zece persoane din zece şi altceva să transmită o persoană din zece. Este în mod evident o dificultate foarte mare în a transmite infecţia din partea persoanelor vaccinate, nu o excludem, dar este mult mai mic”, a transmis deputatul social-democrat.

El a precizat că ar fi făcut o campanie de informare dedicată părinţilor.  

Un lucru pe care eu personal l-aş fi făcut şi care din păcate nu a fost făcut, aş fi făcut o campanie de informare a părinţilor. Nu a existat o campanie dedicată părinţilor, nu putem să excludem faptul că părinţii au îngrijorări şi este normal să fie aşa, discutăm de copii cu vârsta între 12 şi 16 ani care fac forme uşoare, care transmit mai puţin decât alte categorii şi sunt foarte mulţi părinţi care cred că ar fi dorit să afle lucruri specifice legate de vaccinarea la această categorie de vârstă şi nu a existat o campanie de informare, nu de promovare a vaccinului, măcar de informare şi sunt mulţi părinţi care cred că şi-au pus întrebări. E bine?  De ce trebuie să îmi vaccinez copilul? Sunt riscuri? Sunt lucruri care nu au fost făcute şi care cred că ar fi ajutat la o campanie de vaccinare mai bună”, a mai precizat Rafila.

El a lăudat partea organizatorică a vaccinării, dar a menţionat că adresabilitatea nu a fost cea dorită.

“M-aş referi la partea organizatorică pentru că ideea aceasta de a se ocupa Ministerul Apărării Naţionale, prin persoana domnului doctor Gheorghiţa de efortul logistic, a fost lucru bun şi toată lumea a apreciat faptul că au fost centre de vaccinare suficiente chiar dacă la început a fost mai mare afluxul de doritori şi au fost nişte sincope, asta peste tot au fost, în România au fost poate mai puţine decât în alte părţi. Lucrurile au funcţionat foarte bine cu distribuţia de vaccin şi aşa mai departe, lumea s-a putut vaccina în condiţii de siguranţă. Dar asta este doar jumătate, degeaba organizezi perfect dacă adresabilitatea nu este cea la care ne dorim să ajungem”, a explicat Rafila.

Deputatul PSD a afirmat că, după ce România a fost în topul vaccinării, acum a ajuns la coada clasamentului în Europa.

Şi după ce am fost pe locul patru în Europa, locul trei, locul cinci, eram în top, în momentul de faţă suntem pe locul nostru. Pe locul nostru la indicatorii stării de sănătate, în EuroStat este penultimul loc şi am ajuns şi la vaccinare tot pe penultimul loc, deci nu s-a schimbat nimic. Ori chestia asta când ajungi pe penultimul loc să prezinţi chestiunea ca pe un mare succes mi se pare undeva o fractură logică ca să nu spun altfel. Cred că trebuie să fim mai rezonabili, mai echilibraţi şi să transmită mesaje, nu trebuie să ne căinăm, dar nici nu trebuie să aducem, să transmitem mesaje victorioase când nu este cazul. E important că avem disponibilitatea vaccinului, că există centre de vaccinare şi cum facem să îi aducem”, a explicat Rafila.

El consideră esenţială adaptarea campaniei de vaccinare la fiecare mediu şi categorie socială.

Adaptarea campaniei de vaccinare la fiecare mediu urban, rural, la fiecare categorie socială, la aşteptările oamenilor, cred că era esenţială şi este în continuare şi lucrul pe care l-aş spune în momentul de faţă, l-aş transmite în momentul de faţă apropo de normalitate, de ce se întâmplă, valul patru este următorul. Avem două luni la dispoziţie, important ca aceste două luni să fie două luni de succes în care să mărim sensibil interesul oamenilor pentru vaccinare. Chiar dacă reverberaţiile acestui efort de informare, de comunicare vor fi peste trei, patru luni tot este important pentru că practic pregătim terenul şi acest val ar putea să fie atenuat. Eu îmi doresc să fie cât mai mic, în spitale să poată să trateze pacienţi cu toate patologiile la timp, sistemul de sănătate să fie pregătit în acest sens”, a mai transmis Rafila.