Alertă de securitate, emisă de autoritățile din mai multe țări: Risc de atentat terorist pe aeroportul din Kabul

Ambasada SUA din Kabul le recomandă cetăţenilor americani să nu se deplaseze acum la aeroportul internaţional Hamid Karzai, potrivit unei alerte de securitate transmise miercuri, relatează Reuters.

Aug 26, 2021 - 13:29
Urmărește-ne peGoogle news
Alertă de securitate, emisă de autoritățile din mai multe țări: Risc de atentat terorist pe aeroportul din Kabul

Cetăţenii aflaţi la deja la poarta Abbey, la porţile de est şi de nord au primit recomandarea de a pleca imediat, potrivit alertei de securitate.

Alerta, postată pe site-ul amabasadei, nu furnizează motivele pentru care a fost emisă.

Ea urmează după avertismentele preşedintelui SUA, Joe Biden, şi ale altor oficiali din administraţia, privind o ameninţarea din partea grupării Statul Islamic la adresa operaţiunilor de evacuare, în contextul în care mulţimile se înghesuie la porţile aeroportului.

De asemenea, alerta le recomandă cetăţenilor americani "să fie conştienţi de ce se întâmplă în jurul lor în orice moment, în special în mulţimi mari".

Există o ameninţare importantă de atac terorist în apropierea aeroportului din Kabul, a declarat joi ministrul australian de externe Marise Payne, iar Canberra şi-a îndemnat cetăţenii şi cei cu vize pentru Australia să părăsească zona, relatează Reuters.

Australia îşi evacuează cetăţenii şi deţinătorii de viză de peste o săptămână de pe aeroportul din Kabul, unde Canberra le-a cerut oamenilor să călătorească în ordine şi să fie gata de transport.

Miercuri seară, Australia şi-a schimbat recomandarea către cei din zonă, decizie despre care Marisa Payne spune că are la bază preocupări sporite privind un posibil atac terorist.

"Există o ameninţare foarte importantă, încă valabilă, de atac terorist", le-a spus Payne jurnaliştilor la Canberra.

Această alertă sporeşte riscul ca numeroşi afgani care deţin viză pentru Australia să fie lăsaţi în urmă în condiţiile în care Canberra se pregăteşte să-şi încheie programul de evacuare, comentează Reuters.

Prim-ministrul Scott Morrison a spus că Australia a evacuat 4.000 de persoane din Afganistan. Mulţi dintre aceşti oameni se află în Emiratele Arabe Unite, a spus Morrison, în timp ce 639 au ajuns deja în Australia.

Australia a făcut parte din forţa internaţională condusă de NATO care s-a luptat cu talibanii şi a instruit forţele de securitate afgane în anii după ce insurgenţii au fost înlăturaţi în 2001. Peste 39.000 de militari australieni au fost detaşaţi în Afganistan şi 41 dintre ei şi-au pierdut viaţa.

Avertismentele Australiei urmează după cele transmise anterior de Regatul Unit şi SUA.

"Nu vă deplasaţi la aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul", a scris miercuri seară MAE britanic pe site-ul său.

"Există o ameninţare importantă şi permanentă de atac terorist", a subliniat diplomaţia britanică.

"Dacă vă aflaţi în zona aeroportului, părăsiţi-o pentru un loc sigur şi aşteptaţi instrucţiuni. Dacă puteţi să părăsiţi Afganistanul în siguranţă prin alte mijloace, faceţi acest lucru imediat", a mai transmis MAE britanic.

Avertismentul american a fost neobişnuit de precis. Persoanele "care se află la porţile Abbey, de est şi de nord trebuie să plece imediat", a indicat Departamentul de Stat american, vorbind despre "ameninţări de securitate" fără a furniza alte amănunte.

Sursa: Ziare.com