Actorul Ion Caramitru a fost înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu

Actorul Ion Caramitru a fost înmormântat vineri, cu onoruri militare, pe Aleea Actorilor a Cimitirului Bellu, în prezenţa a zeci de persoane care au aplaudat îndelung.

Sep 10, 2021 - 22:35
Urmărește-ne peGoogle news
Actorul Ion Caramitru a fost înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu

La Biserica Visarion, în ciuda numărului mare al celor prezenţi, nota de ansamblu a fost discreţia, funeraliile fiind caracterizate de sobrietate, eleganţă şi reţinere, la dorinţa familiei.

Alături de familie, la slujba emoţionantă au fost prezenţi: Custodele Coroanei, Margareta, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vicepremierul Kelemen Hunorpreşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, Varujan Vosganian, Ana Blandiana, dansatorul şi coregraful Gigi Căciuleanu, Andrei Pleşu, regizorul Stere Gulea, prof. Sanda Manu, mai mulţi membri ai comunităţii de aromâni. De asemenea, i-au stat alături actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ştefan Bănică Jr, Catrinel Dumitrescu, Emilia Popescu, Rodica Mandache, George Ivaşcu, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele.


În drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul cu trupul neînsufleţit s-a oprit, în jurul orei 12.00, în faţa Teatrului Naţional "I. L. Caragiale", căruia i-a dedicat ultimii săi 16 ani de viaţă, pentru un ultim rămas bun, publicul aplaudând minute în şir şi aruncând cu flori.

La sosirea la Cimitirul Bellu, sicriul, acoperit cu drapelul României, a fost întâmpinat cu aplauze.

Au fost prezenţi, pentru a-l conduce pe Ion Caramitru pe ultimul drum, fostul preşedinte Emil Constantinescu, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vicepremierul Kelemen Hunor, Radu F. Alexandru, actori, personalităţi din lumea culturală, numeroşi spectatori, aplauzele acestora însoţindu-l şi de această dată pe marele actor.



"Am avut în permanenţă trei sentimente: uluit, speriat şi apoi un plâns continuu al sufletului meu faţă de Pino, pe care l-am iubit, care e aromân ca şi mine. A plecat cineva de care aveam mare nevoie, mai ales în momentul ăsta. Câteodată îmi vine să îl întreb de ce a făcut-o?", a declarat maestrul coregraf Ioan Tugearu, potrivit Ziare.com.

Un detaşament al Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" a prezentat onorul şi a executat trei salve cu cartuşe de manevră.

Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), a murit duminică, la vârsta de 79 de ani.

El era internat la Spitalul "Elias" din Capitală.

Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în "Eminescu", de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu.

A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestui teatru. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Ion Caramitru a jucat la Naţionalul bucureştean în roluri precum Perdican - "Să nu te joci cu dragostea" de Alfred de Musset, regia Moni Ghelerter, 1964; Mircea Basarab - "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965; Romeo - "Romeo şi Julieta" de William Shakespeare, regia Val Mugur, 1967; "Dialoguri şi fantezii în jazz" - spectacol de poezie şi muzică alături de Johnny Răducanu; Eduard al III-lea - "Eduard al III-lea" de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; Macbeth - "Macbeth" de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 2011; Pierre - "Dineu cu proşti" de Francis Veber, regia Ion Caramitru, din 2012; Recital - "Dor de Eminescu", 2012; Prospero - "Furtuna" după William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2014. A jucat, de asemenea, în "Dineu cu proşti", "Furtuna" şi "Magic Naţional".

Ion Caramitru a fost şi un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menţionate producţiile: "Pădurea spânzuraţilor", film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), "Iarba verde de acasă" în regia lui Stere Gulea (1978), "Ecaterina Teodoroiu", regia Dinu Cocea. De asemenea, Caramitru este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie "Liceenii". Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum "Kafka" (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons şi Theresa Russell, "Mission: Impossible", regia Brian de Palma sau minunatul rol Count Fontana din "Amen" (2002), regia Costa Gavras.

A fost ministru al Culturii în perioada 1996-2000.

Ion Caramitru a fost ales preşedinte UNITER de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.

În 2017, a fost distins cu Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, precum şi cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare - 400.

Tot în anul 2017, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Ion Caramitru cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

În zilele de 21-22 decembrie 1989 s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticomuniste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.