Activitățile desfășurate pe PFA vor putea fi recunoscute ca vechime în muncă - Proiect adoptat în Camera Deputaților

Persoanelor fizice autorizate le va fi recunoscută perioada în care au desfăşurat activităţi ca vechime în muncă, respectiv vechime în specialitate. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, iar legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Apr 5, 2022 - 21:57
Urmărește-ne peGoogle news
Activitățile desfășurate pe PFA vor putea fi recunoscute ca vechime în muncă - Proiect adoptat în Camera Deputaților
Foto: Parlamentul României, Camera Deputaților/ imagine cu caracter ilustrativ

Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 268 de voturi „pentru” şi 0 voturi „contra”. 11 deputaţi s-au abţinut de la vot. 

Proiectul de lege propune ca activităţile economice desfăşurate pe persoană fizică să constituie vechime în muncă sau, după caz vechime în specialitate. Însă aceasta priveşte perioada în care s-a realizat activitate economică şi s-au achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale.

Potrivit proiectului, se propune completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.44/2018, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, astfel:

(1) Activităţile economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate dacă activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete ăn anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară şi este înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii. 

(2) Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată”

Potrivit expunerii de motive, „necesitatea intervenţiei legislative este justificată de lipsa unui astfel de articol în lege, care de-a lungul timpului a descurajat activitatea PFA-urilor sau le-a discriminat”. 

„Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, 22,6% din populaţia activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremuneraţi”, au mai motivat parlamentarii.

Iniţiatorii proiectului legislativ explică şi că lipsa acestei reglementări a dus la două tipuri distincte de interpretări, astfel că sunt cei care lucrează ca PFA şi cotizează şi cei care s-au auto-angajat pe salariul minim şi plătesc două rânduri de taxe. 

„Faptul că nu există în lege un articol care să menţioneze că activitatea unui PFA se consideră vechime în muncă, a dus la două tipuri de interpretări distincte:

- PFA-uri care lucrează ca PFA, cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozit pe venit şi îşi desfăşoară activitatea pur şi simplu;

- PFA-uri care, din cauza acestei prevederi din legislaţie, s-au auto-angajat, la recomandarea experţilor contabili, pe salariul minim pe economie şi astfel au ajuns în situaţia în care lunar plătesc 2 rânduri de taxe către stat”, au mai explicat iniţiatorii.