Acțiunile jandarmilor la protestul de la Palatul Parlamentului, cercetate de Parchetul Militar

Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis un dosar penal in rem, se cercetează faptele fără a fi încă puse persoane sub acuzare, privind acțiunile jandarmilor la protestul împotriva certificatului verde organizat pe 21 decembrie de către AUR când câteva sute de persoane au forțat intrarea și au pătruns în curtea Parlamentului.

Urmărește-ne peGoogle news
Acțiunile jandarmilor la protestul de la Palatul Parlamentului, cercetate de Parchetul Militar
Foto: AUR

În cadrul acestui dosar penal, se fac verifică sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neglijență în serviciu și încălcare a consemnului, notează realitatea.net. Acesta este primul pas al anchetei, urmând ca procurorii să decidă dacă vor fi puse persoane sub învinuire sau vor închide dosarul, a relatat un post de televiziune din România. 

Aproximativ 2.000 de oameni au protestat, marți, în fața Parlamentului, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, față de introducerea certificatului COVID. Manifestația a fost organizată de partidul AUR, printre protestatari fiind prezenți și liderii partidului, George Simion și Claudiu Târziu.

Patru mașini au fost vandalizate după ce protestatarii au scris cu vopsea pe ele. Printre acestea se numără și un autoturism al Ambasadei SUA la București. 

Șeful Jandarmieri București, Cătălin Stegăroiu, a declarat, într-o conferință de presă susținută la câteva ore după incidentele de la Palatul Parlmentului, că „adunarea publică a fost pașnică”, iar „situația a fost în permanență sub controlul nostru, inclusiv când s-a forțat poarta de acces către Senatul României”. 

Acesta a declarat apoi că jandarmii „nu au fost depășiți absolut deloc, situația a fost permanent sub control”, subliniind că nu au fost răniți, în ciuda faptului că sute de oameni au ajuns într-o zonă în care accesul public este interzis, în curtea Parlamentului, de unde au încercat să forțeze intrarea în clădire. 

Trebuie să înțelegem cu toții că uneori nu putem să luăm măsuri pe moment pentru a nu escalada situația”, a mai spus șeful Jandarmeriei București. 

Doi bărbați, de 23 și de 52 de ani, au fost reținuți după protestul din 21 decembrie și puși ulterior în libertate. Tot în aceeași seara, o jurnalista a fost condusa la sediul poliției, ca mai apoi sa fie eliberată, fără a fi incriminata în vreun fel anume. 

Poliția Capitalei efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, violarea sediului profesional, distrugere și portul fără drept de obiecte periculoase. 

168 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 252.800 de lei, au fost acordate în urma evenimentelor, potrivit Jandarmeriei București