VIDEO: A murit Tita Bărbulescu, una dintre cântărețele de muzică populară preferate de Nicolae Ceaușescu

Solista de muzică populară Tita Bărbulescu, una dintre cântărețele preferate ale lui Nicolae Ceaușescu, a murit sâmbătă, 4 decembrie, la vârsta de 85 de ani. Solista se afla la un azil de bătrâni, unde fusese internată de fostul ei soț.

Dec 5, 2021 - 16:39
Dec 5, 2021 - 16:39
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: A murit Tita Bărbulescu, una dintre cântărețele de muzică populară preferate de Nicolae Ceaușescu

Potrivit Click.ro, Tita Bărbulescu era internată la un cămin de bătrini și fusese bolnavă în ultima vreme. Aceasta a fost internată chiar de fostul ei soț. Ea a lăsat în urma ei peste 300 de melodii, multe din folclorul cules de la vechii lăutari argeșeni.

Tita Bărbulescu a fost una dintre artistele preferate ale lui Nicolae Ceauşescu. Era chemată la numeroase petreceri organizate de dictatorul comunist, care îi cunoştea pe de rost versurile cântecelor. Ba chiar, dacă se întâmpla ca un artist să înlocuiască sau să încurce vreun cuvânt, Ceaușescu urca pe scenă, lua microfonul şi cânta chiar el melodia.

Născută în 1936, în Topoloveni, județul Argeș, într-o familie numeroasă, Tita Bărbulescu a avut o carieră de peste 40 de ani și a participat la peste 500 de spectacole, recitaluri și festivaluri. A învățat să cânte de la tatăl ei, Nicolae Bărbulescu, un vestit lăutar din Argeș. După primul succes notabil, Tita Bărbulescu a fost propusă pentru Școala Populară de Artă din București, unde a studiat canto. A revenit apoi în Argeș și s-a anagajat la orchestra populară „Doina Argeșului” din Pitești. Primele imprimări la radio le-a făcut împreună cu orchestra „Doina Argeșului”, melodii ce rămân în Fonoteca de Aur a Radioului. Între anii 1960 şi 1962 s-a stabilit în București fiind angajata Teatrului „Ion Vasilescu”. Urmează apoi la „Doina Olteniei” din Craiova și „Flacăra Prahovei” din Ploiești.

Cele mai îndrăgite melodii sunt „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelișoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliță”, „Din Pitești păn’ la Trivale”, „Argeșene, argeșene”. De-a lungul carierei sale a colaborat cu mari cântăreți și dirijori ai timpului, în turnee de succes din țară și străinătate. A fost pe aceeași scenă cu Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican, Emil Gavriș, Ioana Radu, Mia Braia, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu și mulți alții.

Sursa: Click.ro