Kelemen Hunor: În România, prețul carburanților nu poate fi plafonat, pentru că statul nu deţine majoritatea în companiile petroliere, cum se întâmplă în Ungaria

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, la Digi24, că în coaliția de guvernare au fost discutate mai multe variante de reducere a prețurilor la carburanți, însă că în final a fost decisă compensarea cu 50 de bani. Potrivit acestuia, „marea majoritate a traderilor” vor aplica această compensare, având în vedere că au existat discuții cu reprezentanți ai marilor companii OMV și Rompetrol. De asemenea, vicepremierul a explicat că impactul unei plafonări a prețurilor la benzină și motorină prin lege ar fi „brutal” pentru piață și, având în vedere că statul nu mai deține majoritatea în niciuna dintre companiile petroliere, nu mai poate controla nici prețul, așa cum a făcut guvernul maghiar.

Urmărește-ne peGoogle news
Kelemen Hunor: În România, prețul carburanților nu poate fi plafonat, pentru că statul nu deţine majoritatea în companiile petroliere, cum se întâmplă în Ungaria
Foto: Kelemen Hunor/Facebook

Noi, aici, trebuie să mai spunem un lucru, fiindcă toată lumea spune cum au făcut ungurii, cum au făcut alţii: noi am făcut o mare prostie, acum foarte mulţi ani şi trebuie să spunem acest lucru. Statul român nu mai controlează aproape nimic din ceea ce înseamnă industria de petrol, rafinăriile nu sunt în proprietatea statului. (...) Şi, uite, acum se demonstrează că greşelile vechi au o umbră lungă, umbra lungă care vine până în 2022. Sigur, atunci noi am mers pe ideea că, domnule, totul trebuie să dai la privat. Nu prea ai dat la privat, că OMV-ul cât de mult e privat, e altă discuţie, dar statul român a scăpat din mână tot ce înseamnă control pe acest sector şi nu numai. În zona de energie, această perioadă demonstrează că e bine să ai pârghiile de control, dincolo de Autoritatea de reglementare, care are nişte posibilităţi, dar destul de limitate. Şi, în acest moment, noi nu putem să mergem pe varianta de a umbla la varianta de profit, fiindcă nu deţinem noi majoritatea în aceste companii", a explicat vicepremierul Kelemen Hunor, la Digi 24.

Kelemen Hunor a declarat că ideea compensării preţului la carburant a fost agreată în primul rând de PNL şi de premier, ceilalţi membri ai coaliţiei au fost solidari cu ea şi mecanismele de aplicare a deciziei urmează a fi stabilite.

Au fost mai multe variante pe masa coaliţiei săptămâna trecută şi acum două săptămâni şi, până acum, această idee a fost asumată, agreată, în primul rând de PNL şi de premier şi suntem solidari, că aşa funcţionează o coaliţie. Mecanismele de aplicare a acestei decizii vor fi stabilite de Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi Ministerul de Finanţe, dar nu vom umbla, până la urmă, la taxe şi la accize, la TVA şi la accize, ci va fi o compensare din bugetul statului pentru cei care vor aplica această reducere”, a declarat Kelemen Hunor.

Vicepremierul spune că „marea majoritate a traderilor vor aplica această compensare”, în contextul în care au fost discuţii cu reprezentanţii OMV şi Rompetrol.

Întrebat dacă se poate reglementa prin lege o limitare a profitului, Kelemen a răspuns că ar fi posibil, la un moment dat, dar atunci s-ar ajunge la o intervenţie „brutală" pe piaţă.

​Prețul carburanților ar urma să scadă cu 50 de bani pe litru, începând de vineri, 1 iulie, printr-un mecanism în care 25 de bani vor fi susținuți de la buget, iar 25 de bani vor fi susținuți ca o cheltuială deductibilă de către operatori.

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au anunțat azi la Vadu, în județul Constanța, că mecanismul de reducere cu 50 de bani pe litrul de carburanți, de la 1 iulie, timp de 3 luni, va fi reglementat printr-o Ordonanță de urgență care va intra miercuri, 29 iunie, în ședința de Guvern.