German în vârstă de 101 ani, fost gardian de lagăr nazist, condamnat la 5 ani de închisoare după ce a luat parte la uciderea a peste 3500 de prizonieri

Un fost gardian al lagărului de concentrare nazist identificat drept Josef S a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru că a ajutat la uciderea a mii de prizonieri la Sachsenhausen, lângă Berlin.

Urmărește-ne peGoogle news
German în vârstă de 101 ani, fost gardian de lagăr nazist, condamnat la 5 ani de închisoare după ce a luat parte la uciderea a peste 3500 de prizonieri
Foto: Lagărul de concentrare Sachsenhausen, Berlin - Pixabay

Bărbatul, în vârstă de 101 ani, este cel mai bătrân criminal nazist care a fost judecat vreodată într-un tribunal german, dar a negat întotdeauna că ar fi fost gardian Schutzstaffel (SS) sub Hitler, în lagăr.

El a fost găsit vinovat de ajutarea și favorizarea uciderii a 3.518 de persoane, potrivit BBC.

Acesta a fost complice la împușcarea prizonierilor de război sovietici și la uciderea altora cu gaz Zyklon B.

Apărarea a cerut achitarea lui și urmează să facă recurs împotriva pedepsei cu închisoarea.

Zeci de mii de oameni au murit la Sachsenhausen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de foame, muncă forțată, experimente medicale și ucidere de către SS. Peste 200.000 de oameni au fost închiși acolo, inclusiv prizonieri politici, precum și evrei și romi.

Nu știu de ce stau aici în păcat. Chiar nu am avut nimic de-a face cu asta,” a spus Josef S în declarația sa de încheiere în ajunul verdictului din Brandenburg an der Havel.

Judecătorul Udo Lechtermann i-a spus că, în ciuda declarațiilor sale contrare, instanța a constatat că a lucrat în lagărul de concentrare timp de aproximativ trei ani din 1942. „Ați susținut de bunăvoie această exterminare în masă prin ocupația dumneavoastră”, a spus el.

Trimiterea în judecată a gardienilor lagărelor naziste a devenit posibilă abia în 2011, când fostul gardian SS John Demjanjuk a fost găsit vinovat. Acel verdict a determinat căutarea celorlalți indivizi care erau încă în viață.

Patru ani mai târziu, așa-numitul „contabil de la Auschwitz”, Oskar Gröning, a fost condamnat la închisoare. Iar un fost secretar de lagăr de concentrare în vârstă de 97 de ani este în prezent judecat în nordul Germaniei.

Josef S nu este pe deplin identificat în Germania din cauza convențiilor de confidențialitate. Deși numele și detaliile sale de naștere au fost menționate pe documentele unui gardian SS, el a susținut că nu a fost în lagăr și a lucrat în schimb ca muncitor la fermă.

Este puțin probabil ca acesta să-și ispășească pedeapsa, deoarece cea mai înaltă instanță din Germania va trebui mai întâi să se pronunțe dacă îi admite recursul, iar asta va dura câteva luni.