Raluca Turcan: Cheltuielile cu pensiile speciale se ridică la 1,3 miliarde de lei pe an. Impactul bugetar nu e foarte mare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie umblat la ele

Pensiile speciale presupun o cheltuială de 109 milioane de lei pe lună, undeva la 1,3 miliarde de lei pe an, potrivit fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan. În schimb, pentru pensiile bazate pe contributivitate se plătesc, lunar, 8 miliarde de lei pe lună.

Urmărește-ne peGoogle news
Raluca Turcan: Cheltuielile cu pensiile speciale se ridică la 1,3 miliarde de lei pe an. Impactul bugetar nu e foarte mare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie umblat la ele
Foto: Raluca Turcan/Facebook

Raluca Turcan spune că, în momentul de faţă, din bugetul de asigurări de stat sunt plătite două tipuri mari de pensii, cele din sistemul public, care înseamnă 8 miliarde de lei pe lună şi pensiile speciale, care includ 6 categorii mari şi late şi nu intră cei din apărare, parlamentarii sau primarii şi care presupun o cheltuială lunară de aproximaitv 109 milioane de lei.

„Impactul nu este foarte mare al pensiilor speciale. În aceşti 109 milioane intră şi magistraţii. (..) Aceste pensii speciale presupun o cheltuială de 109 milioane de lei pe lună, per ansamblu cred că undeva la 1,3 miliarde de lei pe an, acesta este impactul. Nu înseamnă că nu trebuie umblat şi acolo”, a declarat Raluca Turcan.

Bugetul pe anul acesta a început cu un deficit de 13 miliarde de lei, asa a fost prognozat. Din punctul meu de vedere şi din toate cifrele, acest deficit este în creştere, pentru că între timp s-au mai făcut majorări de pensii, susţinute din bugetul asigurărilor sociale, şi cred că acest deficit va creşte. De altfel, anul trecut am ajuns la un deficit total la bugetul asigurărilor sociale de 17 miliarde de lei. Subvenţia a fost anul trecut de 17 miliarde, cel mai probabil anul acesta deficitul va fi tot pe acolo”, a arătat Raluca Turcan.