Liderul separatist de la Tiraspol acuză Chișinăul că se pregătește să intervină militar în Transnistria

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, afirmă că Chişinăul a primit exemple de arme occidentale pentru a se pregăti de „înarmare”. „Se creează impresia pregătirii unui război cu Transnistria”, a menţionat Krasnoselski într-un interviu pentru televiziunea TV Center, citat de Unimedia.info.

Iun 27, 2022 - 10:58
Urmărește-ne peGoogle news
Liderul separatist de la Tiraspol acuză Chișinăul că se pregătește să intervină militar în Transnistria
Foto: President.gospmr.org

„Chişinăul a început să primească exemple de arme occidentale pentru a se pregăti de înarmare. Se crează impresia pregătirii unui război cu Transnistria. Cunoaştem din istorie, când a înarmat armata georgiană, a existat o militarizare totală. La ce a dus? La războiul împotriva Osetiei, la uciderea soldaţilor ruşi de menţinere a păcii. Şi în cele din urmă - la recunoaşterea Osetiei de Sud şi a Abhaziei”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Anterior, liderul separatist de la Tiraspol s-a declarat împotriva iniţiativei ministrului de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, privind echiparea Republicii Moldova „conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva unei eventuale invazii ruse. Krasnoselski consideră că aceste acţiuni nu vor aduce pace în Republica Moldova şi sunt o pregătire pentru un eventual atac asupra regiunii transnistrene.

Discuţiile privind posibila înarmare a Republicii Moldova au pornit după ce ministrul de externe Liz Truss, a declara că Moldova trebuie „echipată conform standardelor NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva ameninţării unei invazii ruse.

Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfăşurare discuţii cu aliaţii despre cum să ajute naţiunile mai mici să se apere.

Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin şi-a păstrat „ambiţiile de a crea o Rusie mai mare".

Moldova, cândva republică sovietică, se află la graniţa de sud-vest a Ucrainei.

Nu are graniţă cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forţele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră a NATO, deşi a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puţin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Truss a spus că discuţiile despre îmbunătăţirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi şi "alte state vulnerabile precum Moldova".

Aş dori să văd Moldova echipată conform standardelor NATO”, a spus ea. "Aceasta este o discuţie pe care o avem cu aliaţii noştri", a precizat aceasta.