Joe Biden anunță o investiție de 14 milioane de dolari pentru programul de reactoare modulare din România - Reacția președintelui Klaus Iohannis
Președintele Joe Biden a anunțat, duminică, la summit-ul G7, că țările care fac parte din acest grup vor investi ”strategic” până în 2027 aproximativ 600 de miliarde de dolari.
Printre programele avute în vedere în cadrul acestor investiții se numără și cel al ”energiei curate”.
”Punctul 4, climat și energie, foate important. Vedem ce situație critică este în fiecare zi. Întreaga lume simte impactul războiului brutal al Rusiei în Ucraina și pe piețele noastre de energie. Avem nevoie de un efort mai mare pentru a investi în proiecte pentru producerea de energie curată.”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.
La summitul G7 din 2021, președintele Biden și liderii G7 și-au anunțat intenția de a dezvolta un parteneriat pentru infrastructură bazat pe valori, cu impact ridicat și transparent, pentru a răspunde nevoilor enorme de infrastructură ale țărilor cu venituri mici și mijlocii și pentru a sprijini interesele economice și de securitate națională ale Statelor Unite și ale aliaților lor.
Prin intermediul acestui parteneriat, Biden anunță Statele Unite își propun să mobilizeze 200 de miliarde de dolari pentru PGII în următorii 5 ani prin granturi, finanțare federală și prin stimularea investițiilor din sectorul privat.
Joe Biden a dat exemplul României, unde se vor construi primele reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni din Europa.
“Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, OR) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de Front-End Engineering and Design în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel. Bazându-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv pe sprijinul de susținere din partea Comerțului și pe asistența tehnică din partea statului și a USTDA, această investiție este menită să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, au transmis reprezentanții Casei Albe, într-un comunicat.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în ţara noastră.
„Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter.
Și premierul Nicolae Ciucă a transmis un comunicat de presă imediat după declarațiile președintelui Joe Biden.
„Anunțul președintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, care, devine tot mai aprofundat și în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice.
Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esențială a dezvoltării programului nuclear civil național.
Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.
Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii.
Tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară. Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obține energie curată, la costuri accesibile pentru cetățenii români și pentru economia națională.”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.