Joe Biden, după hotărârea Curții Supreme cu privire la avort: Aruncă țara în urmă cu 150 de ani. Sănătatea femeilor este acum la risc

Președintele SUA Joe Biden a avertizat că „sănătatea și viața femeilor din această națiune este acum la risc”, criticând decizia „extremă” și „periculoasă” a Curții Supreme de a răsturna dreptul la avort.

Urmărește-ne peGoogle news
Joe Biden, după hotărârea Curții Supreme cu privire la avort: Aruncă țara în urmă cu 150 de ani. Sănătatea femeilor este acum la risc
Foto: Captură Video

Joe Biden a spus că decizia de a anula cazul Roe, care oferea dreptul la avort, este „realizarea unei ideologii extreme” care „literalmente duce America înapoi cu 150 de ani” și va cauza ca femeile să fie „pedepsite pentru că își protejează sănătatea”.

„Acest caz emblematic a protejat dreptul unei femei de a alege, dreptul ei de a lua decizii extrem de personale cu medicul ei, fără amestecul politicii,” a spus Biden, citat de Sky News.

A reafirmat principiile de bază ale egalității, că femeile au puterea de a-și controla propriul destin și a consolidat un drept fundamental la intimitate - un drept al fiecăruia dintre noi de a alege cum să-și trăiască viața,” a mai spus președintele american.

Acum, cu Roe plecat, să fim foarte clari: sănătatea și viața femeilor din această națiune sunt acum în pericol,” a adăugat liderul SUA.

Într-un discurs la Casa Albă, Biden a îndeamnat ambele tabere la manifestaţii „paşnice” şi a dat asigurări că „asta nu s-a terminat”.

Poporul american „încă mai are de spus ultimul cuvânt” în această luptă, în curs, pe tema dreptului la avort în Statele Unite, a dat asigurări el.

Acesta le-a spus femeilor că ştie că ele urmează să se confrunte cu „situaţii incredibil de dificile”. „Eu vă aud. Vă susţin. Sunt alături de voi,” a spus el.

Şeful statului american a mai spus că femeile din state în care există restricţii ale avortului sunt libere să călătorească în alte părţi ale ţării pentru a avorta.

Administraţia mea va apăra acest drept fundamental,” a adăugat el, spunând că niciun oficial nu va putea opri o femeie să călătorească.

Biden a promis, de asemenea, că administraţia sa va „proteja accesul la medicaţie, de exemplu contracepţia”.

El a anunţat că va proteja accesul la medicamente pentru avort, aprobate de către autorităţi în urmă cu 20 de ani.

Însă, acesta a avertizat că „mortalitatea maternă va creşte în America” în urma hotărârii Curţii Supreme.