Dreptul la avort al femeilor, abrogat de Curtea Supremă a SUA

Milioane de femei din SUA vor pierde dreptul legal la avort, după ce Curtea Supremă a anulat o hotărâre veche de 50 de ani pe care era legalizată la nivel național. Curtea Supremă a decis cu un vot de șase la trei anularea hotărârii istorice Roe vs. Wade.

Iun 24, 2022 - 18:11
Urmărește-ne peGoogle news
Dreptul la avort al femeilor, abrogat de Curtea Supremă a SUA
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Instanța a respins decizia Roe vs Wade, la câteva săptămâni după ce un document fără precedent a sugerat că este în favoarea acestui lucru.

Hotărârea va transforma dreptul la avort în America, statele individuale putând acum să interzică procedura.

Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții.

Treisprezece au adoptat deja așa-numitele legi declanșatoare care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme.

Altele sunt susceptibile de a trece rapid la noi restricții.

În total, accesul la avort pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă ar putea fi oprit, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care se ocupă și de avorturi.

Curtea Supremă examinase un caz, Dobbs vs Jackson Women's Health Organization, care contesta interzicerea avortului din Mississippi după 15 săptămâni.

Dar instanța a decis în favoarea statului cu o majoritate de voturi de șase la trei, punând efectiv capăt dreptului constituțional la avort.

Curtea Supremă a SUA confirmă că documentul obținut de presă privind anularea dreptului la avort este "autentic" și anunță că a deschis o anchetă

În cadrul unei audieri din decembrie, magistraţii conservatori au părut înclinaţi să se folosească de acest dosar pentru a reveni, cel puţin în parte, asupra unui verdict istoric din 1973, 'Roe vs. Wade', în care predecesorii lor au recunoscut dreptul constituţional la avort.

Documentul publicat luni de Politico este un proiect de decizie redactat de judecătorul Samuel Alito şi distribuit colegilor săi în februarie.

"Noi estimăm că Roe v. Wade trebuie să fie anulat" şi că dreptul la avort "nu este protejat de nicio dispoziţie a Constituţiei", scrie Samuel Alito în acest document de 98 de pagini.

Documentul reflectă existenţa, în februarie, a unei majorităţi pentru a susţine această poziţie, dar sunt posibile negocieri până la adoptarea unui verdict definitiv, notează France Presse.