Colonelul rus, care îi căra servieta lui Vladimir Putin cu codurile nucleare, a fost găsit împușcat în cap

Colonelul rus Vadim Zimin, cel care căra servieta lui Vladimir Putin cu codurile nucleare, a fost găsit împușcat în locuința sa de lângă Moscova.

Urmărește-ne peGoogle news
Colonelul rus, care îi căra servieta lui Vladimir Putin cu codurile nucleare, a fost găsit împușcat în cap
Foto: Captură Video

Colonel în retragere al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Zimin, în vârstă de 53 de ani, era responsabil de transportul servietei care îl însoțește întotdeauna pe președintele Rusiei, relatează Kyiv Post.

El a îndeplinit această funcție încă de când fostul său șef, Boris Elțîn, era liderul Federației Ruse.

Se crede că „servieta secretă” conține aparatul de lansare a rachetelor nucleare strategice ale Kremlinului, printr-un cod cheie personalizat și este sub supraveghere 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.

Zimin a fost văzut în trecut cu „valiza nucleară” alături de Putin, iar prezența servietei este considerată ca o amenințare simbolică la adresa Occidentului.

Zimin a fost găsit în bucătăria apartamentului său din Krasnogorsk, regiunea Moscova, în seara zilei de miercuri, 22 iunie. Iubita sa, medic de profesie, era plecată să trateze răniții de pe urma războiului pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina, potrivit Mirror.

Presa rusă de stat a relatat că oficialul ar fi încercat „să se sinucidă” și a fost descoperit de fratele său „într-o baltă de sânge”.

Zimin ar fi suferit o rană prin împușcare la cap, iar în apropiere a fost găsit un pistol pneumatic Izh 79-9TM. A fost transportat în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă.

Zimin a negat acuzațiile de luare de mită care i se aduc, legate de noua sa funcție în cadrul serviciului vamal.

Incidentul a stârnit suspiciuni în presa internațională, întrucât vine după o serie de alte incidente și decese misterioase în care au fost implicați oficiali ruși de rang înalt și oameni de afaceri legați de Vladimir Putin.