Klaus Iohannis, despre compensarea prețului la carburanți: „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai. Se simte la sfârșitul lunii, la unii se simte semnificativ”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că măsura Guvernului de a compensa prețul carburanților este una care va ajuta, iar la final de lună cei 50 de bani pe litru se vor simți în buzunarul românilor.

Urmărește-ne peGoogle news
Klaus Iohannis, despre compensarea prețului la carburanți: „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai. Se simte la sfârșitul lunii, la unii se simte semnificativ”
Foto: Presidency.ro

Reducerea accizelor este doar o aparență. În relitate nu este la îndemâna Guvernului din cauza legislației europene. Discuția se oprește foarte reprede, rămâne una doar de teorie. Celelalte instrumente la dispoziția guvernului sunt cele naționale: reducere TVA, reduceri bugetare. Prețul a crescut destul de mult și Guvernul a ajuns la concluzia să facă atât cât se poate.

Premierul mi-a explicat ieri cum vede mecanismul. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai. Pentru cei din transporturi e important. Se simte la sfârșitul lunii, la unii se simte semnificativ. Premierul m-a sigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul național, de surse pe care le va identifica ministru Finanțelor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că Guvernul a decis să compenseze câte 50 de bani din prețul fiecărui litru de combustibil de carburant la pompă. Măsura se va aplica timp de trei luni și e valabilă pentru toți consumatorii, nu doar pentru transportatori.

Premierul Ciucă a mai spus că bugetul alocat pentru această schemă de compensare este de 2 miliarde de lei pentru cele trei luni, jumătate din sumă fiind acoperită de la bugetul de stat. 

Prețul unui litru de benzină a trecut de 8,6 lei, iar al unui litru de motorină a trecut de 9,2 lei.