Compensare de 50 de bani la litrul de carburant, direct de la pompă - PSD: Dacă prețurile vor crește, revenim cu propunerea unui preţ maximal

​​Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 23 iunie, după ședința de Guvern, că s-a luat decizia de compensare a prețurilor la carburanți.

Urmărește-ne peGoogle news
Compensare de 50 de bani la litrul de carburant, direct de la pompă - PSD: Dacă prețurile vor crește, revenim cu propunerea unui preţ maximal
Foto: Unsplash-Guvernul României/ Imagine cu caracter ilustrativ

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă”, a spus premierul.

„În sprijinul parteneriatului între societatea civilă şi Guvern, între guvern şi populaţie precum şi mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost de asemenea adoptată şi de alte ţări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră, Am spus că e o măsură care se aplică şi în alte ţări, vorbim de Spania şi Franţa”, a completat Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori şi ministerele de resort.

Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal la alimentarea cu combustibil. Valoarea va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a mai spus că, la finalul acestei perioade, vor analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri.

„Avem de asemenea la îndemână un instrument util, mă refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Măsurile pe care noi le luăm şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. Guvernul va păstra ţinta de 7% din PIB pentru investiţii”, a arătat Ciucă.

Compensarea va fi făcută pe o perioadă de trei luni: iulie, august și septembrie.

PSD: Respectăm decizia premierului privind preţul carburanţilor, dar alternativa PSD ar fi fost mai bună

PSD a reacţionat rapid după anunţul Guvernului referitor la scăderea carburantului cu 50 de bani, fiind subliniat faptul că social-democraţii ar fi vrut altă măsură, dar acceptă şi varianta Executivului. Mai mult, PSD avertizează că dacă preţul va mai creşte la pompă, atunci va instat pentru plafonare sau limitarea adaosului comercial.

PSD a prezentat în ultimele zile mai multe soluţii privind reduceri importante ale preţului carburanţilor. Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât şi operatorii privaţi, astfel încât preţul carburanţilor să scadă cu 50 de bani. Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună şi ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de aşteptările românilor. În plus, în multe alte ţări europene, soluţia compensării a funcţionat doar câteva săptămâni, după care preţurile au revenit şi au ajuns chiar la niveluri mai mari”, susţine PSD, într-un mesaj pe pagina oficială a partidului.  

Mai mult, social-democraţii au venit şi cun un avertisment: „De aceea, dacă operatorii din piaţă vor creşte din nou preţurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coaliţie cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial”.