Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul privind prelungirea stării de urgență pentru încă 45 de zile

Cabinetul de miniştri a aprobat un proiect care prevede prelungirea stării de urgenţă cu încă 45 de zile. Iniţiativa votată miercuri urmează să fie prezentată în Parlament, transmite IPN.

Iun 22, 2022 - 12:34
Iun 22, 2022 - 12:35
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul privind prelungirea stării de urgență pentru încă 45 de zile
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Daniella Misail-Nichitin, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că în prezent fluxul de refugiaţi este mai scăzut în comparaţie cu cel de la începutul războiului din Ucraina, însă situaţia impredictibilă din statul vecin poate conduce în orice moment la o creştere considerabilă a acestui flux. Conform datelor actualizate, în prezent pe teritoriul Moldovei se află peste 73 de mii de cetăţeni ucraineni, dintre care peste 40 de mii sunt copii.

Daniella Misail-Nichitin a mai spus că războiul afectează conexiunile comerciale şi lanţurile logistice, inclusiv de produse alimentare, aprovizionarea cu produse petroliere, suprasolicitând totodată infrastructura de transport din Republica Moldova.

Prin urmare, sunt necesare redimensionarea şi reevaluarea soluţiilor şi măsurilor care să consolideze procesele de importanţă vitală din ţară şi din regiune”, explică secretarul de stat.

Potrivit ei, de asemenea, se mai menţin riscurile legate de aprovizionarea ţării cu energie electrică, gaze naturale şi produse petroliere. În acest sens, prelungirea stării de urgenţă este importantă pentru a dispune de posibilitatea de a interveni prompt.

În situaţia actuală este nevoie şi în continuare de pârghii şi instrumente care să permită luarea deciziilor rapide şi eficiente, care din păcate nu pot fi adoptate în condiţiile cadrului normativ obişnuit”, a mai spus responsabila.

Pe 21 aprilie, la propunerea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale şi a Guvernului, Parlamentul a decis să prelungească cu 60 de zile starea de urgenţă instituită pe 24 februarie, dată la care a început războiul în Ucraina.