Florin Cîţu, despre reducerea prețului la carburanți: O prostie comunistă, în 1990 oamenii au ieșit în stradă pentru a nu mai avea prețuri controlate

PSD a cerut guvernului din care face parte „să intervină urgent” pentru reducerea preţurilor la carburanţi, iar fostul premier PNL, Florin Cîțu, a reacționat.

Iun 22, 2022 - 12:28
Urmărește-ne peGoogle news
Florin Cîţu, despre reducerea prețului la carburanți: O prostie comunistă, în 1990 oamenii au ieșit în stradă pentru a nu mai avea prețuri controlate
Foto: Captură Video

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a spus că plafonarea preţului la combustibil, propusă de PSD, va duce la penurie și la cozi, la fel ca în Ungaria.

„O prostie, o prostie comunistă. Vă aduc aminte că în 1990 oamenii au ieșit în stradă tocmai pentru a nu mai avea prețuri controlate, care au dus în comunism la penurie, țineți minte ce cozi aveam atunci. Astfel de soluții nici nu au fost folosite de nicio țară din UE, doar o singură țară, de fapt, care a avut exact acest rezultat, penurie, vecinii la care nu ar trebui să ne uităm pentru exemple (n.red – Ungaria)”, a afirmat Cîțu, miercuri, 22 iunie, la RFI.

Deci repet, o prostie comunistă. E păcat că astăzi vorbim cu așa mare lejeritate de astfel de măsuri în spațiul public, dar PSD se trage din PCR, pentru mine nu este o surpriză.”, a mai completat Florin Cîțu.

Fostul președinte al PNL a transmis că reducerea prețului la carburanți nu este oportună.

„În primul rând, ar trebui spus că prețul la benzină și motorină în România este printre cele mai ieftine din UE, se pare că suntem a doua sau a treia cu cea mai ieftină benzină din UE. În același timp, este mai mic decât în Ungaria, unde are prețuri plafonate”, a afirmat acesta. Într-o altă declarație, făcută ulterior, la Parlament, Cîțu a detaliat, spunând că „preţul este determinat, într-o economie de piaţă, de cerere şi ofertă. În Ungaria, a creat cozi la benzinării”.

Asta vrem, să aruncăm totul în aer, acum, când vine sezonul estival, să stea lumea la coadă să îşi cumpere benzină? Gândiţi-vă că nicio companie nu mai vine să aducă benzină în România, dacă noi plafonăm preţul, când poate să o vândă oriunde în Europa”, a punctat fostul premier.

PNL, PSD și UDMR au ajuns la un acord în coaliția politică privind necesitatea combaterii creșterii prețurilor la carburanți, au anunțat social-democrații, marți, 21 iunie. Aceștia au cerut Guvernului din care fac parte, dar și ministrului PNL al energiei, Virgil Popescu, să prezinte cât mai rapid propunerile în acest sens. Recent, Marcel Ciolacu a cerut și plafonarea prețului la carburanți.

Solicitarea PSD a venit în contextul în care prețul carburanților a crescut la peste 9 lei per litru.

Potrivit datelor furnizate de peco-online, prețul mediu al motorinei standard a depășit 9 lei pe litru pe 7 iunie și era de 9,24 de lei pe litru ieri, 21 iunie.

Totodată, prețul litrului de benzină a început să crească de la finalul lunii aprilie, când era la valoarea medie de 7,7 lei, iar pe 21 iunie a ajuns la 8,65 de lei/litru.