Legea Educației pentru Sănătate în școli, votată cu scandal, în Parlament: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenți”

Discuţii aprinse în Parlament, unde, după trei ani de dezbateri şi neînţelegeri, deputaţii au supus la vot legea care introduce în şcoli educaţia pentru sănatate, începând din clasa a VIII-a şi doar cu acordul părinţilor. Proiectul iniţial, care viza educaţia sexuală a elevilor, a stârnit un val de controverse pe scena politică, dar şi în societate. Legea este însă mai amplă şi face referire şi la drepturile copiilor instituţionalizaţi.

Iun 21, 2022 - 15:41
Legea Educației pentru Sănătate în școli, votată cu scandal, în Parlament: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenți”
Foto: Parlamentul României, Camera Deputaților

Legea a fost adoptată cu 224 de voturi "pentru", unul "contra", 49 de abţineri.

Legea care a înlocuit sintagma „educația sexuală” cu „educația sanitară” din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului și a condiționat-o de acordul părinților a fost întoarsă de președintele Klaus Iohannis în 2020 în Parlament şi tot de atunci se află în dezbaterea comisiilor şi plenurilor celor două camere. Chiar şi după aproape doi ani de dezbateri, propunerile preşedintelui au fost respinse.

Derularea acestor programe de educaţie sanitară ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților.

Legea se află astăzi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru vot final, motiv pentru discuţii aprinse între parlamentari.

"Legislativul trecut a introdus acesta sintagma de educație sexuală la propunerea USR. Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a alege cum ne creștem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenți, de sexualizarea lor, într-un cuvânt. Ar trebui să fie încurajați să diminueze nevoia de atracție fizică prin promovarea sportului", a spus deputatul AUR Ilie-Alin Coleșa.

"Trebuie să vorbim mai mult despre educația sexuală, nu cea sanitară. Trebuei să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul 1 la mame minore, da, mame minore. Elevii noștri învață despre sex pe internet ,la filme porno când noi ar trebui să avem în școli oameni specializați care să vorbească despre educație sexuală”, a spus Simina Tulbure, deputat USR.

"Nu poți sta absent, se ştie câte mame minore sunt, câte cazuri de boli cu trasnmitere sexuală, violentă domestică”, a declarat Maria Calista, deputat PNL.

"Legea are prevederi care îi au în atenței pe copiii instituționalizați. Să lăsăm pasiunile, proiectul este despre drepturile copilului, în această lege avem drepturi pentru copiii instituționalizați, proiectul propune şi bursă cât sunt în timpul școlii la nivelul salariului minim, stimulente pentru cei care adopta copii greu adoptabili", a intervenit și deputatul PSD, Adrian Solomon.