Ministrul Educației anunță dublarea numărului de școli incluse în programul „Masa Caldă”

Ministerul Educaţiei a iniţiat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi se derulează şi în anul şcolar 2022-2023, fiind extins, în acelaşi timp, de la 150 la 300 de şcoli.

Iun 20, 2022 - 18:34
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Educației anunță dublarea numărului de școli incluse în programul „Masa Caldă”
Foto: Captură Video

Potrivit unui comunicat remis luni presei și citat de Digi24, bugetul prevăzut pentru finanţarea Programului-pilot în perioada desfăşurării activităţilor didactice în anul şcolar 2022-2023 este de 354.900.000 lei.

Astfel, comparativ cu anul şcolar 2021-2022, limita valorică zilnică se majorează cu 50%, de la 10 la 15 lei/masă/beneficiar.

„Această iniţiativă se înscrie în demersul deja început de Ministerul Educaţiei de a reduce abandonul şcolar şi rata de părăsire timpurie a şcolii, determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cumulate cu problemele economice şi sociale accentuate de pandemia COVID-19. În acest context, este extrem de important să încurajăm prezenţa elevilor la şcoală pentru a dobândi competenţele necesare şi, în acelaşi timp, să stimulăm incluziunea celor din mediile dezavantajate. Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar şi de celelalte reglementări europene în domeniu”, afirmă ministrul Educaţiei, în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, implementarea programului-pilot este prevăzută începând cu data de 1 septembrie 2022, dată de referinţă pentru începerea noului an şcolar 2022-2023, termen până la care unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale trebuie să finalizeze procedurile de achiziţie publică a suportului alimentar şi să încheie contractele de prestări servicii.

Totodată, lista unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi a unităţilor-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar, numărul de beneficiari şi sumele alocate pentru finanţarea programului în anul şcolar 2022 - 2023 vor fi aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.

Proiectul de act normativ privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat este în consultare publică şi poate fi accesat pe https://www.edu.ro/proiect_OUG_53_2022_extindere_program_masa_calda.