MAI amână tăierea normei de echipament - Comunicatul Sindicatului Europol

După ce starea de spirit în rândul personalului MAI a înregistrat cote alarmante în privința nemulțumirilor legate de neplata celor două restanțe prevăzute de Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice 153/2017, dar și de faptul că cei din conducerea ministerului intenționau să sisteze plata financiară a normei de echipament, reprezentanții Sindicatului Europol susțin că MAI face pas în spate.

Urmărește-ne peGoogle news
MAI amână tăierea normei de echipament - Comunicatul Sindicatului Europol
Foto: Poliția Română/ imagine cu caracter ilustrativ

Astfel, în urma cererii formulate de Sindicatul Europol, la începutul lunii mai 2022, prin care reprezentanții acestuia solicitau ministrului Lucian Bode să proroge termenul de sistare a acordării normei de echipament până la momentul în care se va achiziționa noua uniformă și va fi distribuită polițiștilor, Direcția Generală Logistică a răspuns solicitării, enumerând cronologia licitațiilor organizate, din care rezulta faptul că, deși întârzierile achizițiilor sunt foarte mari, în continuare erau hotărâți să sisteze plata de la 1 iulie 2022.

După acest răspuns, sindicaliștii au revenit cu o nouă solicitare, într-o ultimă încercare de a-i determina să înțeleagă faptul că de la 1 iulie polițiștii nu vor primi nici norma financiară de echipament, nu vor mai avea acces nici la stocurile vechii uniforme și nici nu vor putea să îmbrace noua uniformă. Asta însemna ca o parte dintre polițiști să fi venit la muncă, parțial în uniformă, parțial în haine civile.

Reprezentanții Sindicalui Europol susțin că monitorizează îndeaproape evoluția achiziției noii uniforme, pentru ca materialele să îndeplinească condițiile tehnice care să facă față nevoilor polițiștilor.

Astfel, potrivit sursei citate, în data de 07.06.2022, I.G.P.R. a semnat primele două acorduri cadru pentru încălțăminte, fără să existe însă un orizont de timp pentru livrare. Așadar, începând din acest an și până la finalizarea echipării personalului MAI, S.C. LENOX PROD S.R.L. va produce și livra următoarele:

– Pantofi intervenție iarna bărbați/femei – maxim 60.000 perechi la un preț unitar de 400 lei;

– Pantofi intervenție vara bărbați/femei – maxim 60.000 perechi la un preț unitar de 364.55 lei;

– Ghete intervenție iarna bărbați/femei – maxim 60.000 perechi la un preț unitar de 444.54 lei;

– Ghete intervenție vara bărbați/femei – maxim 60.000 perechi la un preț unitar de 405.04 lei;

După cum evidențiază sindicaliștii, prețurile sunt MAXIMALE, în conformitate cu previziunile specialiștilor din cadrul Direcției Logistice. Ceea ce înseamnă că în etapa licitației, potrivit sindicaliștilor, nu prea a existat concurență: „Oricum, ne bucurăm că producătorul articolelor de încălțăminte este unul autohton și sperăm ca produsele finite să se ridice la înălțimea așteptărilor”, au adăugat reprezentanții Europol.

S.C. MEDIMPACT S.A. vor produce și livra următoarele:

– Pantofi din piele iarnă/vară bărbați – maxim 100.000 perechi la un preț unitar de 263.03 lei;

– Pantofi din piele iarnă/vară femei – maxim 24.000 perechi la un preț unitar de 228.57 lei;

– Ghete din piele – maxim 50.000 perechi la un preț unitar de 289.08 lei;

– Cizme din piele – maxim 12.000 perechi la un preț unitar de 353.78 lei;

Și aceste prețuri sunt MAXIMALE, conform sumelor estimate în caietul de sarcini.

Nu mai revenim cu discuția referitoare la inutilitatea pantofilor de nuntă (din piele) cu toc/flec de X cm, că nu are rost. Sau de cizme și ghete. Utilitatea lor nu poate fi justificată, și apreciem că aceste fonduri puteau fi folosite în alte scopuri sau măcar pentru îmbunătățirea altor elemente de uniformă, iar acordurile cadru de principiu ar fi putut fi încheiate strict în baza necesităților operative și nu pentru echiparea tuturor cadrelor, mai ales a celor care își desfășoară activitatea în civil sau în uniforme speciale, cum sunt colegii de la judiciar, suport, criminalistică, conductori câini, acțiuni speciale. Dar, dacă MAI a primit ordin să comande uniformă, atunci să aruncăm cu zecile de milioane de euro”, mai subliniază sindicaliștii Europol.

După încheierea celor două acorduri cadru, „așteptăm cu interes comanda de producție și primul contract subsecvent pentru a putea face o estimare pentru câte perechi de încălțăminte se face achiziția și data la care acestea vor ajunge la primul polițist”, spun sindicaliștii.

„Se pare că ceremonia de absolvire a noilor ofițeri ai Academiei de Poliție a fost stabilită pentru data de 15.07.2022, adică în mai puțin de o lună. Să vedeți acum mobilizare să le găsească uniforme în toată țara, ca nu cumva să ajungă să defileze în haine civile sau doar în pantofi, că numai asta am contractat până acum.

Mai sus aveți și dovada existenței noului Ordin de ministru prin care se va proroga cu încă 3 luni termenul de sistarea a acordării normei financiare de echipament. Important de precizat că această prorogare până la 1 octombrie 2022 nu trebuie gândită ca o „victorie” ci mai degrabă ca o dovadă că puterea stă în mâinile fiecăruia dintre noi, iar o participare în masă la acțiuni de protest de durată, reprezintă singura opțiune să ne revendicăm drepturile salariale prevăzute de lege și neacordate”, au mai scris reprezentanții Sindicatului Europol.

Sursa: Sindicatul Europol