Propunerea lui Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanțelor, pentru plafonarea prețurilor la carburanți

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici cere Guvernului să plafoneze prețurile la combustibili.

Iun 20, 2022 - 17:14
Urmărește-ne peGoogle news
Propunerea lui Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanțelor, pentru plafonarea prețurilor la carburanți
Foto: Guvernul României/ Eugen Teodorovici

Măsura ar avea un impact benefic puternic pentru toată economia, care depinde de nivelul prețurilor la motorină și benzină.

Plafonarea este perfect legală, atât din perspectiva legislației europene, cât și a celei naționale, și ar avea consecințe benefice pentru bugetul de stat.

Eugen Teodorovici a publicat în weekend mai multe mesaje pe rețelele sociale în care arată că plafonarea prețurilor la combustibili este imperioasă, în acest moment.

Am prezentat (...) o posibilă soluție, care să ducă la o scădere semnificativă a prețului actual, care se ridică undeva la un nivel de 10 lei pe litru, atât la motorină cât și la benzină, undeva la un nivel foarte scăzut, de aproximativ 5,5 lei pe litru.

Trebuie spus de la început că această soluție are totală acoperire în tot ceea ce înseamnă prevederi legale europene și naționale.

Am auzit de foarte multe ori că o astfel de soluție nu ar fi posibilă pentru că cineva de la nivelul Comisiei Europene nu ar accepta-o. Nu e adevărat. Această soluție este total acceptată, peractic, de aplicat, de toate normele legale europene.”, arată fostul ministru, într-o postare pe Facebook.

Nu este adevărat nici că bugetul de stat nu ar permite o asemenea măsură, a mai explicat Teodorovici, care a arătat că în momentul 1 iunie 2015, când a fost redus TVA de la 24% la 9% pentru toate produsele agroalimentare, după o perioadă de 6 luni de zile în care impactul bugetar a fost negativ, la finalul anului s-a constatat scăderea evaziunii fiscale și un plus de încasări la bugetul de stat.

Propunerea lui Eugen Teodorovici:

Data de referință a prețului combustibililor la pompă - 1 ianuarie 2022.Se poate lua în considerare media aritmetică a primilor 3 sau 5 comercianți de combustibil la nivel național.

Analiza va avea în vedere și prețul barilului de petrol în perioada 01.11.2021 și până în prezent.

Stabilirea mediilor aritmetice ca preț de referință pentru benzină și motorină. Plafonarea (prin ordonanță de urgență), pentru o perioadă de 6 sau 12 luni, a prețului la pompă pentru benzină și motorină, la nivelul prețului de referință.

Prin același act normativ, Guvernul poate decide aplicarea unei cote diferențiate de TVA, prin scăderea de la 19% la 5%, pentru benzină și motorină, pe o perioadă de 6 sau 12 luni. (ATENȚIE!! Reducerea TVA se va aplica DOAR în perioada plafonării prețului combustibilului, astfel încât efectul reducerii TVA să fie resimțit de consumatori).

Prin același act normativ, Guvernul poate decide scăderea accizei la benzină și motorină (până la nivelul minim admis de Comisia Europeană), pentru aceeași perioadă de plafonare a prețului benzinei și a motorinei la pompă.”, a scris fostul ministru, pe Facebook.